El RACC i el Servei Català de Trànsit convoquen una nova edició del concurs Joves i Mobilitat
Per Judith Vives
Cada vegada existeixen més mitjans de transport conduïts per persones joves. La tecnologia avança i es creen nous vehicles que han d’aprendre a conviure amb la resta de vehicles a la via pública.
Això implica construir carrils especials i demanar els conductors que siguin prudents. Si tenim en compte la quantitat d’opcions per a desplaçar-se que existeixen, sumat a la falta de legislació per a alguns d’aquests nous mitjans de transport, això provoca que augmenti la possibilitat de patir un accident.
Per això és important prendre consciència de la responsabilitat dels conductors i conscienciar sobre els riscos que comporta conduir un d’aquests vehicles tant pels mateixos conductors com pels vianants.
Fa uns anys que patinets, skates i bicicletes circulen, però tot i així segur que tens idees per a millorar la coexistència entre ells. Sabies que aquestes idees poden tenir premi?
Aquesta 13a edició de Joves i Mobilitat, convocada pel RACC i pel Servei Català de Trànsit, cerca promoure actituds de mobilitat segura, sostenible i responsable, a més d’oferir idees de convivència per als mitjans de transport que cada dia són més presents entre els joves.
Les teves idees són importants
El certamen s’adreça als alumnes de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà de Catalunya, així com a nois i noies de 13 a 17 anys que formin part de centres de joves o centres de lleure.
Per a participar en el concurs només has de respondre a la pregunta: “Joves, bicis, patinets… i seguretat viària. Què fem?”
De manera individual o en grups de fins a 4 persones, els participants poden presentar les seves propostes en un dels formats previstos: anunci gràfic, vídeo per a Instagram i projecte de millora de la seguretat viària.
Els projectes s’han de presentar a través de la web del certamen i han d’estar tutoritzats pels centres educatius o de lleure. Tens fins al 17 d’abril per a fer la teva proposta i lliurar el treball.
Els millors projectes de cada categoria s’emportaran grans premis. A més, es premiarà a la classe que participi amb més treballs i al professor que inscrigui al nombre més gran de participants. I a això se li suma la novetat d’aquesta edició, i és la creació del Premi al Millor Projecte Educatiu en Mobilitat Segura desenvolupat pels centres escolars o de lleure.
Amb la finalitat de poder treballar-ho als centres educatius, “Joves i Mobilitat” aporta diferents recursos informatius sobre la temàtica d’aquesta edició, així com diverses propostes didàctiques sobre mobilitat, seguretat viària i convivència.
El concurs, que compta també amb la col·laboració del Departament d’Educació i diferents patrocinadors, ha registrat al llarg de les seves 12 edicions una participació de més de 17.000 joves i 11.000 treballs.
El #lunes 17 de junio se entregaron los premios de 'Jóvenes y movilidad'🚘, impulsados por @ClubRACC y @transit.
Los estudiantes debían promover el uso responsable de los #móviles📱 en el ámbito de la #seguridadvial.👉https://t.co/HgpnDKL4IE
Por @judithvives pic.twitter.com/UoOxMiWQJn— Junior Report (@JuniorReport_) June 21, 2019
El concepte de mobilitat ha canviat
El concurso “Joves i Mobilitat” és un projecte educatiu que va néixer el 2008 arran d’un estudi realitzat pel RACC sobre els joves i l’accidentalitat, que en aquell moment era més del 30%.
Actualment hi ha diverses dades a tenir en compte. Al passat any 2018 es van registrar gairebé 300 accidents en patinet a 44 ciutats espanyoles, dels quals en 203 el conductor va tenir, en principi, algun tipus de responsabilitat.
També són importants les dades del 2on Baròmetre RACC del Ciclista Urbà a Barcelona, que analitza els hàbits i les opinions de les persones que es desplacen amb bicicleta per la ciutat. Els resultats de l’estudi assenyalen que més de 68.000 persones es mouen amb bicicleta i un 44% l’ha utilitzat com a mitjà de transport habitual.
La popularitat d’aquest mètode de transport segueix creixent gràcies a la cada vegada més extensa xarxa de carrils bicis i a la incorporació de bicicletes elèctriques. Malgrat totes aquestes millores, més de la meitat dels ciclistes se senten vulnerables al circular per Barcelona.
El concepte de mobilitat ha canviat al llarg dels anys a causa de la profunda transformació d’una societat que busca desplaçar-se per la ciutat a la vegada que cuida del medi ambient.
És per això que “Joves i Mobilitat” vol afavorir la reflexió dels joves cap a la mobilitat entesa com una forma de convivència i responsabilitat basada en determinades actituds i valors.
Informació elaborada amb col·laboració de RACC