18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

COP 25: esperant un canvi

El món sencer està pendent de les decisions que els governs puguin prendre durant la Cimera del Clima a Madrid

La COP25, la conferència sobre el clima que reunirà enguany tots els governs del món, tindrà lloc del 2 al 13 de desembre a Madrid (Espanya).

La COP se celebra anualment però aquest any és especialment important perquè les últimes dades sobre emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEI) són molt preocupants. Aquestes emissions són les principals responsables de l’escalfament global.

En la COP21 celebrada el 2015, més de 190 països es van comprometre a reduir les emissions per limitar l’augment de la temperatura global entre 1,5 i 2 °C amb vista a l’any 2100. És el que es coneix com l’Acord de París i l’objectiu era evitar les pitjors conseqüències del canvi climàtic.

El problema és que molt pocs països han complert els objectius acordats. Per aconseguir mantenir l’escalfament global per sota d’1,5 °C, les emissions haurien de reduir-se a la meitat de cara a l’any 2030.

En canvi, segons un informe de l’Organització Meteorològica Mundial, la concentració de GEI a l’atmosfera va marcar un nou rècord el 2018.

Immersos en la crisi climàtica, sembla que els joves són els més conscienciats. Al setembre es va organitzar una vaga global pel clima que va portar milions d’estudiants a manifestar-se a ciutats de tot el món, i hi ha noves convocatòries aquest desembre.

La pressió als governs creix, tot i que n’hi ha que es fan l’orni. Els Estats Units, un dels països més contaminants del món, ha anunciat la seva retirada de l’Acord de París i això podria afectar tot el planeta.

Per això, tothom està pendent del que pugui succeir a la COP25. Cal que els governs estiguin a l’altura.

 

Una reunió per salvar el planeta

La COP és la Conferència de les Parts, una cimera anual que reuneix líders polítics, científics, activistes i membres de la societat civil per debatre al voltant de la crisi climàtica. S’espera que unes 25.000 persones participin en la COP25 de Madrid.

Una part de les instal·lacions estarà reservada a les reunions polítiques, mentre que en l’altra es trobaran les ONG i associacions mediambientals.

A cada edició s’avalua l’avanç de l’escalfament global. Les dades més importants són les proporcionades pel Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), que cada quatre anys presenta un informe exhaustiu sobre l’estat del planeta i com evolucionen les conseqüències del canvi climàtic.

Alhora, s’analitzen els progressos fets per cada govern. És difícil que els països es posin d’acord a l’hora de reduir les emissions, perquè això implica limitar la producció i l’economia. No tots els països estan disposats a reduir els seus ingressos i això té conseqüències per al nostre planeta.

La COP25 s’havia de celebrar a Xile, però el país sud-americà en va rebutjar l’organització a causa de les protestes de les últimes setmanes.

El canvi de seu va afectar també els plans de la jove activista Greta Thunberg, que estava viatjant des d’Europa fins a Sud-amèrica per assistir a la COP. Thunberg volia evitar traslladar-se amb avió a causa de les altes emissions del transport aeri, així que ha hagut de travessar l’Atlàntic navegant (dues vegades).

https://www.instagram.com/p/B45LoSrp38-/?utm_source=ig_embed

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

 

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -