Una exposició al CaixaForum explora les relacions entre els artistes surrealistes i el disseny
Per Judith Vives
El surrealisme és un dels moviments artístics més influents del segle XX. No només el podem trobar en obres de grans artistes com Salvador Dalí o René Magritte. La seva influència es va deixar notar en altres camps. Molt especialment en el disseny i la moda.
Artistes com Man Ray o la dissenyadora trencadora Elsa Schiaparelli exemplifiquen com el surrealisme va influir en el món de la moda. Ara pots veure obres d’aquests i molts altres artistes i dissenyadors en una exposició al CaixaForum de Barcelona.
🛋️ #Sabiesque els objectes quotidians van ser font d'inspiració del moviment surrealista? Ara pots descobrir-ne més a la 🆕 nova #exposició del @CaixaForum_CAT 'Objectes de desig. Surrealisme i disseny, 1924 – 2020'. Del 28 de febrer al 7 de juny. https://t.co/9BhogIvvoh pic.twitter.com/z0jLAKzrrq
— Barcelona Cultura (@bcncultura) February 24, 2020
Aquesta exposició, titulada “Objectes de desig. Surrealisme i disseny. 1924 -2020“, explora les relacions entre el surrealisme i el disseny i la moda a través de 300 objectes creats sota la influència del moviment surrealista. No falten vestits ni fotografies de moda.
El Surrealisme va néixer oficialment el 1924 quan l’escriptor André Breton va publicar el primer Manifest del surrealisme. En aquest text es plasma la intenció d’aquests artistes d’explorar el món dels somnis, de l’atzar i del subconscient i, amb això, crear una nova realitat artística.
Revolucionar la moda
“El Surrealisme va ser un moviment molt trencador i provocador, que va sacsejar el món de l’art i el disseny i que va tenir un gran impacte en el món de la moda“, explica Estel Vilaseca, responsable de l’àrea de Moda de LCI Barcelona.
Aquest impacte en la moda es va deixar notar a partir de 1930. En aquests anys van causar sensació les creacions de la dissenyadora de moda francesa Elsa Schiaparelli. En col·laboració amb Salvador Dalí, Schiaparelli va crear dissenys tan sorprenents com el Vestit esquelet (1938) i el Vestit llagosta (1937), que va arribar a lluir la duquessa de Windsor.
D’aquesta col·laboració també va néixer el famós Barret sabata (1937-1938) que va transformar una sabata normal i corrent en un complement per al cap.
«Firmando mis obras como Gala-Dalí no hago más que dar nombre a una verdad existencial, porque no existiría sin mi gemela Gala».
(S. Dalí)La mujer y musa de #Dalí plasmada en sus pinceles.
1- La Madonna de Port Lligat.
2- Galarina.
3- Leda atómica.
4- Galatea de las esferas. pic.twitter.com/DoxKHBzf0B— Ana Bolena (@AnaBolena33) May 11, 2019
Dalí va mantenir la seva relació amb el món de la moda al llarg de les dècades següents. Va fer anuncis per al fabricant de mitges Bryans i dissenys de portades per a la revista Vogue, a més de curiosos dissenys de joies, que semblen híbrids entre joieria i pròtesis mèdiques.
La influència surrealista se segueix notant, avui dia, en les creacions de molts dissenyadors de moda actuals. Per exemple, la dissenyadora japonesa Rei Kawakubo, creadora de la marca Comme des Garçons, va dissenyar el 2007 un vestit amb mans que semblen tocar el cos de la model.
També la dissenyadora holandesa Iris Van Herpen recull, en ple segle XXI, el testimoni dels surrealistes i la seva voluntat de trencar esquemes i explorar nous camins.
https://twitter.com/leemcqween/status/1231269127253262336
El treball d’Iris Van Herpen combina els mètodes tradicionals amb l’experimentació i la innovació tecnològica, com ara els teixits realitzats mitjançant impressió 3D. Precisament un dels seus col·laboradors, Joris Debo, imparteix cursos d’impressió 3D a LCI Barcelona.
Surrealisme a la fotografia de moda
El surrealisme ha tingut una important influència en el camp de la fotografia de moda. Aquesta relació es remunta també als anys 30 de segle passat, quan artistes surrealistes com Man Ray, Erwin Blumenfeld o Lee Miller van traslladar els principis surrealistes a la fotografia de moda.
Aquests fotògrafs experimentaven amb les imatges, utilitzaven elements fantasiosos i tractaven de trencar els límits establerts fins al moment.
Actualment, la fotografia de moda segueix recollint la influència dels surrealistes. Un cas interessant és el de Filip Custic, un artista multidisciplinari que ha conquistat el món de la moda i el disseny amb les seves imatges clarament surrealistes, com les que ha realitzat per als discos de Rosalía.
https://twitter.com/gore_papi/status/1052548747345977344
Un altre exemple de com Man Ray i altres surrealistes han influenciat la fotografia de moda el podem trobar en l’artista Tim Walker, que actualment protagonitza una exposició de la seva obra al Victoria and Albert Museum de Londres.
Informació elaborada en col·laboració amb LCI Barcelona