18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Persones amb autisme que han trencat esquemes

Presentem una llista de personatges cèlebres diagnosticats amb un trastorn de l’espectre autista (TEA)

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que un de cada 160 nens pateix un trastorn de l’espectre autista (TEA). Els TEA són un tipus de trastorns del desenvolupament que afecten la capacitat de les persones a l’hora de comunicar-se i relacionar-se amb la resta.

No obstant això, hi ha persones diagnosticades amb TEA que han triomfat o s’han donat a conèixer als seus respectius camps d’estudi o actuació. Alguns, gràcies a les particularitats del seu trastorn autista.

 

Greta Thunberg

Greta Thunberg desplega una pancarta “En vaga pel clima” davant del parlament suec. (Reuters)

Greta Thunberg és una adolescent sueca que ha revolucionat el món l’últim any. El seu activisme en defensa del medi ambient l’ha dut a parlar en grans cimeres internacionals i amb importants líders polítics.

Joves de tot el món han recollit el seu missatge ecologista i s’han sumat al moviment Fridays For Future. El va iniciar la jove activista el 2018: feia vaga escolar davant del parlament suec per exigir que el govern s’impliqués en la lluita contra el canvi climàtic.

La Greta i la seva família han parlat en diverses ocasions sobre com ha estat per a ella viure amb síndrome d’Asperger i com li ha permès centrar l’atenció en el seu activisme. De fet, ella descriu la seva forma d’autisme com “un superpoder”.

 

Susan Boyle

Susan Boyle va guanyar el programa de televisió ‘Got Talent UK’. (YouTube)

La cantant britànica Susan Boyle es va fer famosa el 2009, quan va aparèixer al programa televisiu Britain’s Got Talent. La seva personalitat va cridar l’atenció al jurat des del principi, però va ser la seva increïble veu la que va fer que el públic li dediqués una gran ovació.

En 2013 va fer públic que tenia síndrome d’Asperger. Va explicar que, a causa de les seves diferències, de petita havia patit assetjament per part dels seus companys de classe. També va dir que, al principi, els metges creien que patia “danys cerebrals”.

En una entrevista al diari britànic The Observer, Boyle va explicar que es va sentir “alleujada” i “relaxada” després del diagnòstic.

 

Anthony Hopkins

Anthony Hopkins interpreta un director creatiu a la sèrie ‘Westworld’. (HBO)

Anthony Hopkins és un actor, productor i director britànic. El seu paper més conegut és el del caníbal Hannibal Lecter a la pel·lícula ‘El silenci dels anyells’ (1991). Recentment ha estat reconegut pel seu paper protagonista a la pel·lícula ‘Els dos papes’ (2020), disponible a Netflix.

Ha rebut premis tan importants com l’Oscar a Millor Actor. També va ser ordenat Cavaller de l’Ordre Britànica per la reina Isabel II, en reconeixement a la seva tasca al món de les arts.

En 2017 va explicar al diari The Desert Sun que havia estat diagnosticat amb la síndrome d’Asperger, un tipus de trastorn autista.

 

Daryl Hannah

Daryl Hannah interpreta el paper de Pris a la pel·lícula ‘Blade Runner’. (LVD)

L’actriu Daryl Hannah és coneguda pels seus papers a pel·lícules com ‘Blade Runner’ (1982) o ‘Kill Bill’ (2004). També va aparèixer a la sèrie ‘Sense8’ (2015).

Va ser diagnosticada amb autisme de jove i, segons ha explicat en algunes entrevistes, els metges van aconsellar als seus pares que la portessin a una institució de salut mental perquè fos tractada. Aquest tipus de teràpia s’allunya dels tractaments actuals, que busquen la inclusió social de les persones amb TEA.

De petita era molt tímida. No obstant això, amb el pas dels anys va aconseguir papers en grans produccions. També és activista i defensa el medi ambient.

 

Stephen Wiltshire

L’artista Stephen Witshire pot dibuizar paisatges de memòria. (Wikipedia)

L’artista britànic Stephen Wiltshire és mundialment conegut per la seva capacitat de reproduir un paisatge de memòria, després d’haver-lo vist només una vegada.

Wiltshire va ser diagnosticat als tres anys amb un trastorn de l’espectre autista (TEA). De petit no parlava i no va començar a fer-ho de manera fluida fins que va fer nou anys. No obstant això, sempre va mostrar un gran interès pel dibuix i la seva manera de comunicar-se era a través de les il·lustracions.

Ha estat nomenat Cavaller de l’Ordre Britànica per la reina Isabel II per la seva contribució a les arts. La seva obra s’ha exposat a museus de tot el món.

 

Hannah Gadsby

L’humorista australiana Hannah Gadsby, activista pels drets del col·lectiu LGTBI. (Netflix)

Hannah Gadsby és una humorista australiana que es va fer famosa amb un espectacle de comèdia en directe anomenat Nanette (2018), un monòleg sobre com els prejudicis i estereotips poden afectar la vida de les persones.

A Nanette, explica com a vegades s’ha sentit jutjada i marginada per ser dona i lesbiana, però també com a persona amb un trastorn autista a qui li costa relacionar-se amb altres persones.

Els trastorns de l’espectre autista (TEA) són molt més comuns en homes que en dones, per això algunes nenes i noies mai arriben a ser diagnosticades. És el cas de Gadsby, que va ser diagnosticada fa només uns anys, ja d’adulta. En una entrevista amb The New York Times, reconeixia que aquest moment va ser “tan devastador com meravellós”.

 

Satoshi Tajiri

El creador de l’univers Pokémon, Satoshi Tajiri. (Stepping Stones)

El creador de Pokémon és una persona molt reservada i mai ha parlat en públic sobre la seva síndrome d’Asperger. No obstant això, és possible que les característiques d’aquest trastorn autista li permetessin desenvolupar la seva carrera com a dissenyador de videojocs.

Les persones amb Asperger s’aïllen del món per submergir-se en allò que els interessa, fins al punt d’obsessionar-s’hi. Tajiri era un nen solitari que passava hores i hores capturant i estudiant insectes, que li van servir d’inspiració per crear el seu univers de criatures fantàstiques.

Una altra de les seves grans passions eren els videojocs i fins i tot va crear una revista anomenada Game Freak per escriure’n. La revista es va convertir més tard en una petita empresa que va dissenyar un dels videojocs més famosos de la història… fins avui.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -