22 novembre 2024
spot_img
22 novembre 2024

Per què els concerts sonen tan bé?

El responsable de sonorització d’un concert s’encarrega que la música arribi al públic sense interferències

Per Judith Vives

Has pensat com sonaria un concert del teu artista favorit si ningú hagués instal·lat micròfons i altaveus i es preocupés que tot funcioni correctament? Això és el que fa un tècnic de so especialitzat en sonorització de concerts.

La sonorització de concerts consisteix a “amplificar el senyal dels instruments, ja sigui una guitarra, una bateria o la veu, perquè el públic ho senti bé”, explica Néstor Oñatibia, professor de Microfusa.

A més, el tècnic de so també s’encarrega de la mescla que escoltaran els músics a través de monitors. Els cantants han de sentir-se còmodes quan estan en l’escenari, i per a això el paper del tècnic de so és clau.

El tècnic de so fa una mescla que escoltaran els músics i també el públic. (Microfusa / Microfusa)

De la seva experiència com a tècnic de so per a grups com Blaumut, La soul machine o Èric Vinaixa, Néstor Oñatibia destaca que per ser un bon tècnic de so cal tenir coneixements tècnics per manejar les taules de mescles.

Però també fa falta tenir cert gust musical. Del teu treball depèn que el grup soni genial en directe, i per aconseguir-ho et resultarà molt útil la formació en música i també els coneixements de producció musical.

El tècnic de so ha de dominar la taula de mescles. (Microfusa)

Segons el professor de Microfusa, un altre aspecte important és la relació del tècnic amb la banda. Per això, molts grups compten amb el seu propi tècnic de so de concerts, que coneix el seu estil i sap com fer-ho perquè soni fantàstic en directe.

Conèixer l’espai i l’estil

A l’hora de sonoritzar un esdeveniment en directe cal tenir en compte diversos aspectes.

El primer, l’espai on es farà el concert: no és el mateix una petita sala de concerts que un gran estadi, on existeix un gran treball per distribuir i col·locar la gran quantitat d’altaveus necessaris per satisfer a tot el públic.

Tampoc es sonoritzen tots els gèneres musicals de la mateixa manera. Un concert de música clàssica o jazz solament necessita, generalment, pocs micròfons i sistemes d’amplificació, mentre que en la música rock i la música electrònica la quantitat d’equip utilitzat pot arribar a ocupar un o diversos camions.

El que sí que és igual per a tots és que el tècnic de so faci que la seva música soni tan bé com sigui possible. En Microfusa fan un curs de tècnic especialitzat en sonorització d’espectacles en viu que et prepara para per treballar en instal·lacions de So Professional en concerts en directe.

Si la música en viu és la teva passió, aquesta pot ser la teva professió en el futur.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -