Tant l’esport professional com el de base són vehicles per combatre la discriminació racial
Després de l’assassinat del ciutadà afroamericà George Floyd a mans de la policia de Minneapolis, el racisme ha tornat a centrar el debat social als Estats Units i al món.
Sota el lema Black Lives Matters (Les vides negres importen) s’han produït manifestacions massives a moltes parts del món, la majoria d’elles als Estats Units, però també a altres llocs com el Regne Unit o Espanya.
Aquest moviment també ha trobat encaix en el món de l’esport professional. El boicot dels jugadors de l’NBA a la competició per exigir reformes als cossos policials o l’acte d’agenollar-se abans de cada partit per part dels futbolistes de la Premier League són algunes de les accions que s’ha dut a terme a diferents països per a conscienciar a la població.
L’esport sempre ha estat un vehicle de lluita contra el racisme al món. Moments com les victòries de l’atleta afroamericà Jesse Owens davant l’atenta mirada d’Adolf Hitler durant els Jocs Olímpics de Berlín de 1936, o el gest d’aixecar el puny enlaire dels atletes estatunidencs Tommie Smith i John Carlos durant la cerimònia d’entrega de les medalles dels Jocs Olímpics de Mèxic del 1968 han passat a la història com a part del moviment olímpic.
També el triomf de la Selecció de Sud-àfrica a la Copa Mundial de Rugby del 1995 va ser clau per a fomentar la cohesió social en un país que acabava de desmantellar el sistema segregacionista de l’apartheid, en el qual les persones de raça negra no tenien els mateixos drets que les de raça blanca.
L’esport com a via de transmissió de valors
L’esport és una gran font de valors humans com la integració i la igualtat; i en aquests valors inherents a la pràctica esportiva són en els que se centra la labor duta a terme per la Fundación Rafa Nadal.
Entre els diferents projectes, la fundació del tenista mallorquí compta amb dos centres per a infants i joves vulnerables, a Palma i a València. Per les característiques d’aquest projecte, hi participen menors d’orígens molt diversos. D’aquesta manera les diferents activitats es desenvolupen en un entorn multicultural, en el qual la interacció i la relació entre iguals és un aspecte molt present des de la base.
Per exemple, el centre de Palma atén actualment menors d’onze nacionalitats diferents: Marroc, Nigèria, Senegal, Pakistan, Colòmbia, Índia i també Espanya, entre d’altres.
Informació elaborada en col·laboració amb la Fundación Rafa Nadal