L’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle (ESTAE) ofereix un títol propi per formar-se com tècnic en les especialitats de so, il·luminació o maquinària escènica
Per Judith Vives
Quan veus en concert el teu grup preferit, vas al teatre o visites una exposició, probablement intentes gaudir de l’experiència sense pensar quanta gent ha contribuït a fer realitat allò que veus. I si ho fas, segur que en primer lloc et passen pel cap el nom del cantant i dels músics del grup, els intèrprets de l’obra de teatre o l’artista de l’exposició. Però la veritat és que darrera de cada esdeveniment hi ha tot un equip de personal tècnic que es preocupa en tot moment de que els espectacles funcionin.
Ens referim als tècnics de so, responsables que puguis escoltar les cançons del grup i els diàlegs dels personatges de l’obra, però també als tècnics que han muntat i controlat la il·luminació. I no podem oblidar els responsables d’adequar, segons les directrius dels artistes, l’escenografia de l’espai.
Tots ells són professionals de les arts de l’espectacle en viu formats en les diferents especialitats de tècniques de so, maquinària escènica o luminotècnia.
Com es forma un tècnic de les arts de l’espectacle?
L’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle (ESTAE) de l’Institut del Teatre, ubicada a Terrassa, t’ofereix una formació de dos cursos de durada i format anàleg a estudis de formació professional de grau superior. Es tracta d’una titulació pròpia de l’Institut del Teatre i la Fundació Politècnica de Catalunya (FPC) que destaca per ser l’única a Catalunya i altament especialitzada en l’espectacle en viu.
Tal com explica el director de l’ESTAE, Jordi Planas, a l’escola “estem convençuts que la formació del tècnic ha de ser essencialment pràctica i feta en grups molt reduïts de màxim vuit estudiants. Per això dediquem prop de la meitat dels dos anys de formació a activitats practiques ja sigui al laboratori, en tallers o a l’escenari, fent espectacles i concerts en representacions obertes al públic, sempre amb instal·lacions i equipaments professionals de l’escola a l’abast de l’alumnat”.
Les pràctiques en empreses tenen un paper molt important en la formació pràctica del tècnic. L’ESTAE organitza i programa individualment per a cada estudiant 360 hores de pràctiques que es concentren en el darrer semestre del segon curs i es poden fer tant en empreses nacionals com a l’estranger.
En aquest sentit, l’ESTAE manté col·laboracions amb molts teatres, sales i empreses del sector de les arts en viu com ara el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), el Teatre Lliure, la Sala Beckett, la Fira Trapezi de Reus, Razzmatazz, Sala BARTS, el Mago Pop, el grup Focus o la companyia La Fura dels Baus, entre molts d’altres.
Pel que fa a les pràctiques a l’estranger, l’escola disposa de convenis amb més d’una trentena de teatres de països com França, Itàlia, Alemanya, Bèlgica, Àustria, Portugal, Regne Unit o Finlàndia on podràs fer una estada d’un mes de durada.
Les classes de l’àmbit escènic son impartides per professors de l’IT i professionals en actiu a les aules i espais teatrals de la seu de Terrassa i de Barcelona, a l’Institut del Teatre. En les matèries tecnològiques compta amb el professorat, espais i laboratoris de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la Fundació Politècnica de Catalunya, al campus de Terrassa.
Sortides professionals
En acabar els estudis, tindràs al teu abast un ampli ventall de possibilitats d’incorporar-te al món laboral de l’espectacle en viu.
Podràs treballar en les arts escèniques (teatre, dansa, circ, òpera…), però també hi ha una gran demanda de professionals tècnics en l’àmbit musical (concerts, festivals), en esdeveniments com mítings, convencions d’empresa, fires i congressos, així com en exposicions, activitats museístiques i d’animació del patrimoni, instal·lacions, publicitat i també en empreses de serveis tècnics.
Requisits d’accés
Per accedir a l’ESTAE i cursar alguna de les tres especialitats que s’ofereixen (tècniques de so, maquinària escènica i luminotècnia), necessitaràs el batxillerat en qualsevol de les seves modalitats, haver cursat un cicle formatiu de grau mig i haver superat la prova d’accés als cicles formatius de grau superior o disposar d’un títol oficial superior a qualsevol dels anteriors.
També podran inscriure’s a l’escola els aspirants que no tinguin els requisits acadèmics i que acreditin experiència laboral relacionada amb les competències professionals d’aquests estudis. La inscripció està condicionada a la valoració individual del seu currículum professional.
Informació elaborada en col·laboració amb l’Institut del Teatre