Ja sigui mitjançant la improvisació o amb ‘sets’ preparats, aquest tipus d’actuació es basa en els programes per a crear so
La tecnologia ha transformat el món de la música i, especialment, el de les músiques urbanes. Així, han sorgit noves formes de crear sons i entendre els directes. És el cas de la Live Performance.
Amb aquest nom es coneix un tipus d’actuació en viu en què la música es crea a moment, moltes vegades sobre la marxa, i sempre utilitzant la tecnologia com a base. Tal com explica el professor de producció de l’escola Microfusa de Barcelona, Adrià Casadevall, la Live Performance és “fer un concert utilitzant la tecnologia”.
En una Live Performance es donen dos elements bàsics. D’una banda, l’ús de la tecnologia és indispensable, ja que el que defineix aquest tipus d’actuació en directe és que es crea la música al moment a partir d’un programari específic.
L’altre element és el de la improvisació, ja que moltes vegades les Live Performances consisteixen a crear la música al moment. En això intervenen factors com l’estat d’ànim de l’artista, la resposta del públic o l’entorn.
Sovint la música es crea al moment, però també hi ha sessions de Live Performance en què es poden portar els sets prèviament preparats.
De fet, en una sessió de Live Performance hi ha molt poques regles predefinides exceptuant que el so resultant sigui electrònic. Des de prémer el botó de play d’un reproductor de CD fins a tocar els teclats al costat d’un músic en directe, gairebé tot és vàlid en aquest món de la creació digital de música en directe.
Un ‘software’ específic
Per realitzar una Live Performance es requereix un tipus de programari específic que permet crear música des d’un ordinador i un teclat.
El programari que s’utilitza més habitualment per a les sessions de Live Performance és Ableton Live. Es tracta d’un seqüenciador d’àudio i MIDI, aplicació també coneguda com DAW (Digital Audio Workstation) per als sistemes operatius Windows i macOS. De fet, aquest programari va ser el primer per preparar el directe i que permetia llançar loops.
És bastant habitual associar la Live Performance al món dels DJ, encara que aquest tipus d’actuacions no són ni de bon tros exclusives d’aquest sector i poden donar-se en altres tipus d’esdeveniments musical. El que sí que és comú i definitori d’una Live Performance és l’ús de la tecnologia per crear la música.
Per a molts DJ aquesta és una alternativa que els permet desenvolupar una faceta més creativa, gràcies a la tecnologia.
Dins el Diploma Artístic de Producció Musical que ofereix Microfusa pots trobar la formació que et permetrà especialitzar-te en Live Performance.
Aquest diploma està enfocat a desenvolupar la faceta més creativa i artística dels estudiants que volen entrar al món de la música. Per cursar aquest diploma, així com per aprendre el funcionament d’Ableton, no cal comptar amb formació musical prèvia, si bé una base pot ser de molta ajuda. No obstant això, si no la tens, l’adquiriràs quan facis aquesta formació.
Informació elaborada en col·laboració amb Microfusa