18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Un dia per celebrar les matemàtiques

El 14 de març se celebra el Dia Internacional de les Matemàtiques, una jornada per aprendre i descobrir l’apassionant món dels nombres

El 2019 l’Organització de les Nacions Unides per l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) va declarar el 14 de març com el Dia Internacional de les Matemàtiques. A molts països ja se celebrava com el Dia del Nombre Pi, un dels nombres més famosos i utilitzats en matemàtiques, que arrodonit a dos decimals és 3,14 i coincideix amb el format d’aquesta data al món anglosaxó (3/14).

Les matemàtiques juguen un paper crucial a l’hora de trobar solucions per als reptes actuals com el canvi climàtic, el desenvolupament sostenible o la intel·ligència artificial. Per aquest motiu, els programes de la UNESCO pretenen donar un nou impuls a la divulgació d’aquesta ciència. També es vol promoure l’ensenyament d’aquesta disciplina a les regions més desfavorides, com el continent africà, a més d’aportar una visió que afavoreixi la igualtat de gènere descobrir les aportacions matemàtiques de totes les civilitzacions al llarg de la història.

En aquest marc, des de diferents països i organitzacions cada any es proposa un tema amb la finalitat d’ensenyar el món de les matemàtiques de forma didàctica i entretinguda. Es presenten activitats que ajuden a estimular els més petits i es posen en marxa projectes innovadors per als estudiants més grans (fins i tot per al personal docent), des de les escoles fins a les universitats.

La importància de les matemàtiques

Les matemàtiques son una ciència que estudia les relacions i propietats dels cossos abstractes, com els nombreo les figures geomètriques. A diferència de les ciències que es basen en experiments com la física, la química o la biologia, les matemàtiques es basen en deduccions i raonaments lògics.

Avui en dia tota ciència o enginyeria té els seus fonaments en les matemàtiques. Les noves teories i descobriments matemàtics han contribuït al desenvolupament de moltes ciències, tant en l’àmbit de les noves tecnologies com en el de les finances.

Malgrat que gran part del públic pugui veure-les injustament com avorrides o inútils, la veritat és que han permès que l’ésser humà progressi en molts aspectes de la seva vida diària. En aquest sentit, les matemàtiques podrien definirse com un idioma comú a tot el planeta i, per tant, formen part del patrimoni cultural de la humanitat.

 

2021: Matemàtiques per un món millor

La primera edició del Dia Mundial de les Matemàtiques va tenir lloc el 2020 i es va titular: Les matemàtiques són a tot arreu. L’objectiu era demostrar a la població la importància de les matemàtiques en la nostra vida diària.

Aquest 2021 el tema serà Matemàtiques per un món millor. Amb aquest missatge es vol donar a conèixer la capacitat de les matemàtiques per millorar la qualitat de vida de les persones, destacant el seu paper en la lluita contra les pandèmies com la covid-19. A la seva pàgina oficial, els organitzadors del Dia de les Matemàtiques expliquen de forma molt visual les diferents maneres en les quals les matemàtiques poden ajudarnos a comprendre el món i millorar el nostre benestar.

Aquest any no hi haurà activitats presencials per culpa de la pandèmia, però des de l’organització s’anima a participar a través d’iniciatives com el desafiament de pòsters: un repte obert a qualsevol persona per representar com les matemàtiques poden ajudarnos a millorar el món. Recorda que no pots utilitzar paraules, només objectes matemàtics com nombres, fórmules, figures geomètriques

Idm Pòster
La proposta d’aquest 2021 és crear un pòster sobre la importància de les matemàtiques (Idm)

Fonts: Wiris, UNESCO, IDM  

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -