21 novembre 2024
spot_img
21 novembre 2024

STEAM i EdTech: un tàndem perfecte per preparar els joves per al futur

La tecnologia educativa és un bon suport per promoure l’aprenentatge de noves habilitats tecnològiques i científiques

Per Judith Vives

Si hi ha un tàndem que resulta guanyador a l’aula, és el format per l’aprenentatge STEAM i la tecnologia educativa o EdTech (com es coneix en anglès). Sens dubte són dos àmbits que es poden aportar molt mútuament a l’hora de preparar els joves per a les demandes del futur.

STEAM és un acrònim de les inicials en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques i defineix un nou paradigma educatiu en què ciència i tecnologia s’interpreten a través de les arts i en què els estudiants desenvolupen competències en aquests àmbits, des del treball col·laboratiu i el desenvolupament de projectes.

En un inici, les sigles eren només STEM perquè el concepte va sorgir davant la necessitat de preparar els estudiants per a un món cada cop més tecnològic. Posteriorment se li va afegir l’A d’art, per definir un enfocament educatiu que també abasta humanitats, arts del llenguatge, dansa, teatre, música, arts visuals, disseny i nous mitjans, etc.

La creativitat, la innovació, el lideratge, el pensament crític i la resolució de problemes són només algunes de les habilitats clau que STEAM pot fomentar.

Segons expliquen des d’ACER, l’aprenentatge STEAM és un enfocament eficaç per preparar els estudiants joves per a les demandes del futur. Representa un punt d’inflexió en l’educació perquè crea un pont entre matèries que tradicionalment s’estudiaven per separat.

D’altra banda, la tecnologia és una part important de l’activitat a l’aula i els programes educatius. Els estudiants d’avui necessiten aprendre a fer servir ordinadors, eines i dispositius no només a les escoles sinó també a la seva vida diària. Com més es familiaritzin amb la tecnologia, més fàcil els resultarà implementar-la en la seva futura ocupació. Aquest és l’objectiu de la tecnologia educativa.

La tecnologia no és només un dels cinc camps educatius STEAM, sinó també un mitjà enginyós per involucrar els estudiants en projectes pràctics interactius. La tecnologia és en realitat el marc mitjançant el qual els subjectes de STEAM es poden reunir en una sèrie d’aplicacions creuades, expliquen des d’Acer.

 

El paper de l’EdTech en l’aprenentatge STEAM

Vivim al mig de l’anomenada Quarta Revolució Industrial i la tecnologia està obrint el camí a innovacions en tots els àmbits. No només està canviant la manera com vivim i treballem, sinó que també està canviant la manera com els estudiants aprenen.

Tot i això, molts joves d’avui segueixen aprenent encara a partir de programes acadèmics obsolets. L’ús de tecnologia educativa a l’aula pot ajudar els mestres a preparar els alumnes per a aquest futur més tecnològic.

D’una banda, STEAM se centra a l’aprenentatge basat en problemes que inclou un procés creatiu. Les activitats pràctiques es converteixen en el nucli d’aquesta metodologia i involucren els estudiants amb projectes que es basen en gran mesura en l’evidència del món real. Amb aquests projectes es fomenta la resolució de problemes, el pensament crític i d’altres habilitats clau del segle XXI.

Ja sigui configurant un espai de creació a l’escola o ensenyant a l’aula, escollir una tecnologia educativa adequada per dur a terme les lliçons de STEAM és una bona manera d’abordar aquest àmbit.

Per exemple, en una classe es pot proposar el projecte de construir una màquina que emuli les mans humanes. Es pot començar fent servir cartró i palletes per replicar l’anatomia i la biomecànica, però és a través de les proves i de la visualització de dades en programes com Excel o similars que es poden generar noves idees i explorar noves possibilitats.

Per això, és important comptar amb la tecnologia adequada, adaptada a les necessitats dels estudiants. Consulta les solucions de STEAM i EdTech d’Acer for Education per descobrir com introduir el futur a l’aula.

Informació elaborada en col·laboració amb Acer

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -