15 novembre 2024
spot_img
15 novembre 2024

L’aigua, origen de les primeres civilitzacions

Les civilitzacions fluvials van néixer i van créixer prop dels rius, donant origen a les primeres ciutats

Fa més de 5.000 anys, algunes civilitzacions van créixer i van evolucionar gràcies a la seva ubicació geogràfica a les valls fèrtils de grans rius com el Tigris i l’Èufrates, el Ganges i l’Indus, el riu Groc i el Nil.

Així és com van néixer les primeres civilitzacions fluvials a l’antiga regió de la Mesopotàmia, a Egipte, la Xina i la Vall de l’Indus a l’Índia.

Gràcies a la seva localització propera al riu, aquestes societats van passar de ser neolítiques a transformar-se en grans ciutats, basant la seva economia en l’agricultura i la ramaderia.

 

Mesopotàmia, entre dos rius

A la zona de l’Orient Pròxim, la Mesopotàmia estava formada per una gran vall al voltant dels rius Tigris i Èufrates. D’aquí ve el seu significat: Mesopotàmia vol dir “Terra entre dos rius” en grec.

En aquesta regió van aparèixer diverses civilitzacions com els sumeris, els babilonis o els assiris. L’economia d’aquests pobles es basava principalment en l’agricultura, com la majoria de les civilitzacions fluvials.

 

L’antic Egipte

En la mateixa època, al Nord d’Àfrica, la civilització de l’antic Egipte es va desenvolupar al llarg de la vall del riu Nil. Aquesta zona era gairebé com un oasi enmig de deserts.

Les crescudes del Nil per les pluges, que es produïen entre juny i setembre, van propiciar que els egipcis construïssin canals de reg i dipòsits d’aigua per evitar inundacions.

Els habitants es dedicaven a la caça i a la pesca, a més d’aprofitar el Nil com a via de comunicació per desenvolupar el comerç. L’antiga civilització egípcia va evolucionar durant més de 3.000 anys.

 

 

Cultura de la Vall de l’Indus

La cultura de la Vall de l’Indus és considerada una de les civilitzacions més antigues de l’univers. Aquesta societat ocupava la zona que en l’actualitat coneixem com el Pakistan i la regió occidental de l’Índia.

Una gran quantitat de pobles i ciutats es van desenvolupar al llarg de la vall. Els rius Indus i Ganges eren sagrats per a aquests pobles i, en època de pluges, inundaven les terres i les feien fèrtils.

La seva economia es basava en la ramaderia i l’agricultura, i van mantenir una gran activitat comercial amb els egipcis, grecs i perses.

Les ruïnes de Mohenjo-Daro, una de les ciutats més importants de la Cultura de la Vall de l’Indus. (Saqib Qayyum – Wikimedia Commons)

 

La Xina

Considerat “el riu mare”, el riu Huang He o riu Groc es va convertir en un element fonamental per al desenvolupament de la població i la cultura xineses.

L’economia de la Xina es basava en l’agricultura i la pesca gràcies als beneficis que aportava el riu Groc, que travessa tot el país.

Al voltant del Huang He es van formar els pobles i les ciutats amb més poder. Gràcies a l’organització de la civilització entorn del riu, els seus habitants podien alimentar el bestiar, tenir subministrament d’aigua i regar els cultius.

 

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -