A més de comunicar-nos i navegar per les xarxes socials, internet pot ajudar a aconseguir una societat més justa i igualitària
La forma en què ens relacionem amb els altres, com expressem les nostres idees i pensaments, com treballem o estudiem per a un examen va canviar del tot amb l’aparició d’internet a la fi dels anys 90 i principis del 2000.
Internet ens permet estar permanentment connectats a un món globalitzat. I això té els seus avantatges i els seus inconvenients.
Si tenim cap dubte, el podem consultar i resoldre a l’instant. Podem parlar amb qualsevol persona i penjar una foto en qualsevol moment i a qualsevol lloc (sempre que hi hagi cobertura). A dia d’avui, la comunicació no té límits.
A més a més, internet ha posat a l’abast de tothom una gran quantitat d’informació de forma gratuïta i accessible.
View this post on Instagram
No obstant això, estar sempre connectat també té un preu. La informació personal que publiquem té un gran valor per a les empreses i això posa la nostra privacitat en perill.
D’altra banda, quan naveguem per internet o fem un apunt a les xarxes socials ens exposem a una comunitat formada per milions de persones, i això pot donar motiu a comportaments nocius com el ciberbullying o assetjament a les xarxes.
Finalment, la infinita quantitat d’informació que circula per internet fa que sigui més difícil distingir les notícies reals de les falsedats i les fake news. La desinformació provoca que siguem menys lliures a l’hora de prendre les nostres decisions.
Del telègraf a la fibra òptica
El Dia d’Internet té el seu origen en el Dia Mundial de les Telecomunicacions i la Societat de la Informació (DMTSI), una jornada instaurada per la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), l’agència de Nacions Unides dedicada a la informació i comunicació.
La UIT va establir aquesta jornada fa 50 anys, el 17 de maig de 1969, per conscienciar sobre el paper de les noves tecnologies a l’hora de desenvolupar les diferents cultures del món.
Però la història de la UIT es remunta a molt abans. En concret, al 17 de maig de 1865, quan es va signar el primer Conveni Telegràfic Internacional. A mitjan segle xix, el telègraf va revolucionar les comunicacions igual que el telèfon o internet ho van fer unes dècades més tard.
El treball de la UIT se centra a promoure les noves tecnologies i internet per fer un món millor, per exemple: invertint en infraestructures que millorin l’accés a internet a regions pobres, facilitant l’empoderament de la dona a través de les noves tecnologies, treballant per reduir la bretxa digital…
“Las chicas estaban emocionadas en tener acceso a tecnología móvil y empezar a entender lo básico de estas herramientas”. https://t.co/5U7zLYpvdV
— ITU Regional Office for the Americas (@ITUAmericas) May 3, 2019
Internet per a tots: el repte del futur
Precisament, garantir l’accés a internet a tota la població mundial és un dels grans reptes del futur.
Segons dades de la UIT del 2020, un 63,2% de la població mundial està connectada a internet. No obstant això, aquesta xifra mostra la desigualtat entre les zones desenvolupades com Europa o Amèrica del Nord (amb més del 85% de la població connectada) i regions més pobres com el continent africà (amb menys del 50%).
Tenir accés a internet és una de les claus per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Perquè una societat ben informada i connectada pot treballar millor i més unida per tal d’ajudar tots els seus membres i reduir les desigualtats.
https://www.instagram.com/p/Bu6Sd9qj0Ud/?utm_source=ig_embed
Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!