Els museus adapten les seves instal·lacions i exhibicions per tal que les persones amb discapacitat en puguin gaudir
Per Albert Guasch
Com seria imaginar un Tiranosaure Rex si mai l’haguessis vist en un llibre o en una pel·lícula? A la Paula li encanten els dinosaures, però mai ha pogut veure’ls, perquè té una discapacitat visual. Per ella és molt més fàcil fer-se una idea de les coses si pot tocar-les, ja que les seves mans són els seus ulls.
Les persones amb discapacitat (sigui visual, auditiva o intel·lectual), amb mobilitat reduïda o amb malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer es troben amb moltes dificultats per a realitzar determinades activitats.
Per una persona en cadira de rodes, per exemple, accedir a un edifici que no té rampa o ascensor pot resultar molt difícil o, directament, impossible. O algú amb problemes d’oïda no podrà seguir una pel·lícula sense subtítols.
Aconseguir que una persona amb discapacitat visual pugui experimentar un quadre de la mateixa manera que algú sense problemes de visió és una tasca complexa. Però hi ha maneres de fer els quadres més accessibles, com les audioguies descriptives o les pintures amb relleu.
La societat ha de treballar perquè les persones amb discapacitat puguin accedir als mateixos serveis que la resta de ciutadans.
Per això mateix és important que els museus, edificis que juguen un paper indispensable a l’hora de difondre la ciència i la cultura, siguin accessibles a totes les persones. I cada vegada més museus estan adaptant les seves instal·lacions per donar cabuda a tot el món independentment de les seves capacitats.
Museus més accessibles
Com es millora l’accessibilitat dels museus? Per començar, molts estan adequant les seves instal·lacions perquè les persones amb mobilitat reduïda puguin accedir a tots els punts del museu.
Això inclou l’automatització de portes, la instal·lació de plataformes que permetin evitar escales i la revisió de plans d’evacuació.
Per ajudar les persones amb discapacitat visual, s’està millorant l’oferta d’audioguies i oferint alternatives tàctils a les obres exposades al museu.
Les persones amb discapacitats auditives tenen a la seva disposició uns estris anomenats bucles d’inducció magnètica, a través dels quals poden escoltar la informació aïllada del so ambient. Per tant el so que arriba a l’oient és nítid i amb el volum adequat.
Activitats del MNCN per persones amb discapacitat
Quan la Paula va saber que al Museo Nacional de Ciencias Naturales hi havia una estació tàctil amb cranis de dinosaures que pot tocar… ¡no va dubtar en visitar-la! Per fi podia saber com és un Tiranosaure Rex malgrat no poder veure’l.
Mitjançant el projecte ‘Ver con las manos, escuchar con la mirada, sentir con los recuerdos y aprender sin limitaciones: el MNCN, un museo accesible’, aquest museu està oferint activitats i recorreguts adaptats a persones amb discapacitat auditiva, visual, intel·lectual i a persones amb malalties com l’Alzheimer.
Els participants dels tallers i les visites s’apropen al món dels animals aprenent a classificar com autèntics científics. Examinen de prop els exemplars de les col·leccions del museu i utilitzen recursos didàctics adaptats.
En altres activitats, els participants es posen a la pell d’un paleontòleg o paleontòloga que excava jaciments, estudia fòssils i investiga què menjaven els dinosaures. I tot això mitjançant materials sensorials.
Totes les activitats són gratuïtes i estan dirigides per educadors que s’adapten a les característiques dels assistents fent explicacions senzilles o comunicant-se en llenguatge de signes.
D’aquesta manera, el museu buca que tothom gaudeixi del coneixement científic i el patrimoni natural en igualtat de condicions.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English