2 maig 2024
spot_img
2 maig 2024

Ada Colau: “A l’estiu netegem les platges 5 cops al dia, però la millor neteja és el civisme”

L’Alzina Report participa amb altres instituts del projecte RED en una roda de premsa de l’alcaldessa a l’Ajuntament de Barcelona

Per Andrea Lobo i Àlex Muñoz

A les 14:40 del dijous 13 d’abril sortim de l’última classe del dia, dinem i a les 15:10 quedem fora de l’institut amb la nostra professora de l’optativa de revista digital, Raquel Martín Sánchez, per anar en metro cap a Jaume I. Hi arribem a les 15:29 i caminem fins a la plaça de Sant Jaume, esperem una mica i després d’uns minuts es presenta Lídia Falgueras, cap de la secció de casaments i visites del consistori municipal, que després d’una breu presentació ens fa un mini tour explicant-nos algunes coses sobre l’Ajuntament de Barcelona, com que abans era una església, construïda al segle XVI i que va tenir aquesta funció fins al 1823 (segle XIX).

La façana de l’Ajuntament l’any 1836. Font: La Barcelona de antes

Quan arribem, hi ha molts més reporters i reporteres d’altres instituts de Barcelona que també participen en el projecte RED de Junior Report, del qual forma part la nostra revista digital, i que esperen fora de l’Ajuntament per la mateixa raó que nosaltres, és a dir, participar en la roda de premsa de l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau. Com que som tan curiosos, analitzem on som, i el que més ens crida l’atenció de l’entrada són dues estàtues realitzades per Pablo Serrano, col·locades a banda i banda de la porta principal de l’Ajuntament, que representen San Valero i l’àngel custodi.

Abans d’entrar a l’edifici, Lídia Falgueras ens ensenya la part lateral de l’Ajuntament, que era l’antiga façana, on ens explica la història de l’edifici i ens fixem que hi ha estàtues a la part superior; la més coneguda és la de San Rafel Arcàngel

A l’entrar dins de l’Ajuntament anem directament a un saló on hi ha llums d’aranya molt boniques.

Després d’una breu explicació, la responsable de casaments i visites ens porta cap al Saló del Consell de Cent, i just abans de pujar les escales ens creuem amb l’Ada Colau i li fem una foto. 

Al arribar al Saló de Cent, d’estil gòtic català, la Lídia ens explica que l’any 1373 es va convocar la seva primera reunió. També comenta que allí s’hi duen a terme actes institucionals, com la presa de possessió de l’alcaldia, l’entrega de distincions municipals, actes ciutadans, consells de participació, i casaments civils els caps de setmana, entre molts d’altres.

A continuació, passem pel Saló de Cròniques, un dels espais de l’ajuntament que més reformes ha patit. Així, el 1929 es van variar les seves dimensions i es va elevar el sostre. En aquest espai s’explica la història dels almogàvers.

Finalment, després de passar pel Saló de Cròniques ens dirigim a la sala on tindrà lloc la roda de premsa de l’alcaldessa. Allà ens asseiem en unes cadires amb taules al davant, i amb micròfon en cadascuna d’elles. Després de seure tothom, l’Ada Colau es presenta i tots els instituts participants comencem a fer-li les preguntes que portàvem preparades (1 o 2 per centre).

L’alcaldessa respon a totes elles durant l’hora aproximada que dura l’acte. 

Els temes de les preguntes van ser bàsicament tres: la salut mental, el medi ambient, i la Barcelona del futur.

Dins del bloc de salut mental, les revistes Valldaura Report i Lestonnac BCN Report, van preguntar quina és la prioritat de l’Ajuntament pel que fa a l’abordatge d’aquest tema en l’àmbit escolar. Ada Colau va respondre que no es parla gaire de la salut mental i que falten psicòlegs a primària i secundària, però que això depèn de la Conselleria d’Educació, que és qui té les competències en aquest àmbit, no de l’Ajuntament. No obstant això, l’alcaldessa va recordar que des del consistori es va crear el programa Konsulta’m, amb psicòleg gratuït a tots els districtes i que interactua amb tots els centres educatius. També va explicar que han fet un prova pilot, posant més psicòlegs i també educadors emocionals a les escoles o instituts amb més problemes, assegurant que treballar preventivament està molt ben valorat i que per això des de l’Ajuntament s’ha plantejat a la Generalitat que extengui el programa a tots els centres.

Pel que fa al medi ambient, les qüestions abordades van girar entorn a problemàtiques com la contaminació i la brutícia a Barcelona, les obres i la construcció de les superilles. Així, els reporters del Verdaguer Report van comentar que la neteja de les platges no millorava amb el pas dels anys, preguntant de quina manera pensa l’Ajuntament millorar el seu estat. Ada Colau va respondre que lel consistori dedica el 10% del seu pressupost a la neteja de la ciutat i que acaben de canviar de contracta per a què hi hagi més personal. A més, des de l’any passat s’ha prohibit fumar a les platges, ja que diversos estudis científics diuen que les burilles són un dels elements més contaminants. L’alcaldessa va afirmar que les platges “es netegen cinc vegades al dia en temporada alta, però la millor campanya és que la gent no embruti. Hem de reforçar la neteja, sí, però sobretot la consciència (ciutadana).”

Una bona part de la roda de pemsa es va centrar en qüestions relacionades amb l’ús dels vehicles privats i la contaminació que aquests generen, a més de amb la mobilitat. La postura de l’Ajuntament al respecte va ser clara: “Canviar costums, com utilitzar menys el cotxe, causa incomoditat però és una qüestió de salut pública, ja que la contaminació provoca milers de morts i malalties i això, per exemple, afecta al desenvolupament cognitiu dels infantes. Els cotxes generen la principal contaminació i per això hem creat la  Zona de Baixes Emissions juntament amb la Generalitat, reduint desenes de milers de desplaçaments; estem augmentant el verd per reduir l’impacte del canvi climàtic, ja que així baixen les temperatures; estem fent una xarxa de refugis climàtics; hem duplicat els carrils bici i els hem connectat millor, posant-los tots fora de la vorera; hem connectat el tramvia per la Diagonal i així ha baixat un 39 % l’emissió de les partícules més contaminants…, així que anem pel bon camí. No s’han de prohibir els cotxes però sí reduir el seu ús, i ara mateix som la ciutat espanyola amb més ús del transport públic”, va afirmar l’alcaldessa, que també es va mostrar en desacord amb la idea, plantejada per una de les revistes participants, que les superilles empitgen la mobilitat a Barcelona: “Amb les superilles hi ha més vida al carrer i això va bé pel comerç de proximitat i la ciutat esdevé un espai per la gent, així que la mobilitat millora. La majoria de gent no utilitza el cotxe, de forma que no es pot privilegiar el vehicle privat. En canvi, les superilles milloren la qualitat de vida de tota la població”, va explicar Ada Colau.

Finalment, sobre la Barcelona del futur Projecte Report va preguntar sobre les possibles solucions davant l’augment de la delinqüència a Barcelona: “Les dades dels Mossos d’Esquadra diuen que els delictes han baixat un 16% en els últims anys”, va defensar l’alcaldessa. “De totes maneres hem augmentat la Guàrdia urbana, però la resta depèn dels jutjats”, va continuar.

La pregunta que vam fer nosaltres des de L’Alzina Report estava inclosa en aquest bloc i va ser aquesta: 

Malgrat que es posen multes als amos dels gossos per la brutícia que deixen als carrers, aquests continuen plens d’excrements i orins. Això és degut a que es posen poques multes per part de la Guàrdia Urbana? Quina altra solució es planteja des de l’Ajuntament per a resoldre aquest problema? 

“Des de la pandèmia ha crescut molt el nombre de gossos, i ja quasi n’hi ha tants com nens i nenes. Barcelona es de les ciutats més denses d`Europa i l’espai públic està molt disputat. Hem augmentat les àrees especifiques per gossos i els amos han de ser responsables i portar-los allà. Però tampoc hi pot haver guàrdia urbana a cada cantonada, sinó que la gent ha de ser cívica”, va respondre Ada Colau.
 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -