19 gener 2025
spot_img
19 gener 2025

Adaptar les classes virtuals a les necessitats dels alumnes

Des d’EUHT StPOL s’han realitzat totes les classes de forma virtual des del primer moment de la quarantena

Per Laura Andrés Tallardà

Les classes i les universitats s’han reinventat per la situació generada pel coronavirus (Covid-19). Les aules han estat substituïdes per les cases dels alumnes i un dels reptes més importants ha estat trobar espais per a separar la vida acadèmica i la d’oci.

“Segurament el més difícil ha estat organitzar el temps d’estudi i el d’oci, que habitualment es trobaven separats per la rutina d’assistir a les classes presencials. He après a autogestionar millor la meva jornada per a donar la importància necessària als estudis, sense oblidar els moments de descans i d’oci”, afirma Klara Chazarreta, alumna del Grau Universitari en Gestió Hotelera i Turística d’EUHT StPOL.

Des d’EUHT StPOL han adaptat totes les classes al format online des del primer moment de la quarantena, que s’han realitzat principalment a través de plataformes com Zoom.

“Tanquem l’Escola el dijous 12 de març i el dilluns ja comencem a usar Zoom. En un cap de setmana adaptem totes les classes que fèiem presencials al format virtual. S’han intentat adaptar a les necessitats i als nivells formatius”, exposa Nando Gómez, IT Manager d’EUHT StPOL.

“Per exemple, amb els grups del Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Gastronomia i Restauració s’ha intentat que siguin càpsules formatives de 45 minuts i oferir també activitats, mentre que amb els estudiants universitaris les sessions han estat més llargues”, especifica Gómez.

Mantenir l’atenció dels estudiants en format virtual en lloc de presencial podia ser complicat, però s’ha aconseguit amb èxit. “Durant les sessions, els professors fomentaven especialment la nostra participació per a fer les classes més dinàmiques i entretingudes”, exposa Chazarreta.

 

Un treball en equip

Tant professors com alumnes han aportat una part molt important i el feedback rebut ha estat fonamental. “Ha estat un treball en equip, perquè la docència consta de dues parts: alumne i professor. Hem de trencar les barreres, que no pensin que no poden dir res per por de suspendre, i reforçar el vincle de confiança”, exposa Eva Canaleta, directora acadèmica d’EUHT StPOL.

No tot va ser fàcil i els primers dies va fer falta que els professors s’adaptessin a una tecnologia a la qual no tots estaven acostumats. “Hi havia professors que estaven nerviosos com si fos la seva primera classe”, sosté Canaleta.

Des del centre han intentat adaptar-se a les necessitats de cada alumne i a tenir en compte les seves circumstàncies personals i familiars. “Els estudiants estaven confinats, tenien molt d’estrès o situacions familiars difícils a causa del coronavirus”, puntualitza Canaleta. “Hem anat canviant per adaptar-nos també a la vida familiar. Alguns alumnes havien de cuidar els seus avis, per exemple”, afegeix.

 

Millora dels resultats acadèmics

Malgrat les dificultats, en alguns casos els resultats acadèmics han millorat. “En el cas del Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Gastronomia i Restauració hi ha hagut una millora en els resultats. Potser és perquè aquests dies han estat amb els seus pares i familiars i han rebut el seu suport”, explica Canaleta.

El procés d’admissions s’ha desenvolupat de manera telefònica o virtual a través de Zoom i Google Meets, en funció de la plataforma que preferís cada futur estudiant. “S’han realitzat entrevistes telefòniques en un primer moment, com normalment, i l’única part que durant aquest temps no ha pogut desenvolupar-se amb normalitat ha estat la visita a l’escola”, sentència Gómez.

Els alumnes han valorat molt positivament la feina del professorat i de l’escola per a ajudar-los a aconseguir els objectius del curs. “Gràcies a aquesta experiència, he vist com els nostres professors, directors acadèmics i coordinadors s’han esforçat i s’esforcen cada dia perquè la nostra educació sigui continuada i de qualitat, malgrat els contratemps”, explica l’estudiant.

Les capacitats digitals seran claus per al futur digital de molts estudiants, i durant aquests mesos han pogut posar-les en pràctica. “Després de dos mesos rebent classes online, tant els meus companys com jo hem après a utilitzar aquestes eines per adaptar-nos a la nova realitat: un món cada vegada més interconnectat on la comunicació online serà la clau per al nostre futur”, conclou Chazarreta.

Informació elaborada en col·laboració amb EUHT StPOL

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -