El model d’aprenentatge combinat amb classes presencials i online guanya terreny als centres educatius
La pandèmia de covid-19 ens ha obligat a adaptar la forma d’impartir classes. Amb el confinament, els estudiants van haver de seguir la seva educació des de casa, fte que va obligar els centres educatius a adaptar-se ràpidament a la formació en línia.
Quan les mesures sanitàries ho han permès, escoles, instituts i universitats han recuperat les classes presencials, però en molts casos la formació en línia segueix sent una alternativa que es combina amb la presencialitat.
El que ha quedat clar en aquests mesos de pandèmia és que la tecnologia ha entrat a l’aula de manera definitiva i que definirà l’educació del futur. Així ho creuen des d’Acer, que consideren que l’aprenentatge combinat és un dels models més interessants per al futur de l’aula assistida per tecnologia.
Classes presencials i online
Segons Acer, no existeix una definició única d’aprenentatge combinat, ja que hi ha moltes fórmules de combinar la presencialitat i la formació en línia.
El que totes aquestes fórmules tenen en comú és que recorren a les videoconferències per crear grups més reduïts que permetin el distanciament social.
El més interessant de l’aprenentatge combinat és que s’adapta fàcilment a les necessitats de cada centre, tipus d’alumnat i formació.
Reptes de l’aprenentatge combinat
Malgrat els nombrosos avantatges d’aquest model formatiu híbrid, l’aprenentatge combinat també suposa grans reptes per a la comunitat educativa.
El més important és que no totes les llars estan igualment preparades per l’aprenentatge a distància: es requereix un dispositiu personal i una connexió estable a internet. Però no tots els estudiants disposen d’aquests requisits, i això pot deixar enrere molts joves i crear una bretxa digital que es tradueixi en dificultats per accedir a l’educació.
Un altre aspecte a tenir en compte és el fet que, per molts nens i nenes, l’escola és l’espai segur en el qual troben la supervisió d’un adult mentre els pares estan treballant.
Nou continguts i enfocaments
Amb l’aprenentatge combinat, a més a més, el contingut educatiu canvia tant com el mitjà de comunicació a través del qual es transmet.
L’univers digital ens recorda, per exemple, que no és possible ni necessari memoritzar tot el coneixement humà disponible. Per això, un dels objectius de l’educació avui és proporcionar orientació i suport als joves, perquè aprenguin a buscar la informació correcta i fiable i sàpiguen manejar-se en l’entorn digital.
L’aprenentatge mixt és una fórmula perfecta per preparar els estudiants per a un món on el coneixement no és un conjunt fix de fets sinó un tot interconnectat, variable i canviant. Les persones han de desenvolupar noves habilitats per dominar les tecnologies i, alhora, que aquestes afavoreixin la seva independència, flexibilitat i voluntat d’aprendre i millorar més enllà dels anys escolars.
Informació elaborada en col·laboració amb ACER