21 març 2023
spot_img
21 març 2023
spot_img

Així va esclatar la Guerra Civil Espanyola

El 17 de juliol de l’any 1936 va tenir lloc l’inici de la Guerra Civil Espanyola, que va marcar el principi de quasi tres anys de confrontaments i el posterior establiment d’una dictadura.  

El 17 de juliol de l’any 1936 va esclatar la Guerra Civil a Espanya. Va ser un conflicte que es va allargar fins a l’any 1939 i va confrontar dos bàndols: el bàndol nacional, el qual va començar la revolta i liderat pel general Francisco Franco, i el bàndol republicà, que defensava el govern democràtic al qual els militars nacionals volien enderrocar.  

Aquest conflicte el va originar un intent de cop d’estat militar contra el govern espanyol, que tenia com a finalitat instaurar una dictadura. El cop es va iniciar amb l’alçament de tropes militars espanyoles que es trobaven a l’Àfrica entre el 17 i el 18 de juliol de 1936.  No obstant això, va fracassar, i va conduir a la Guerra Civil Espanyola.  

La guerra va finalitzar l’1 d’abril de 1939, quan Franco va declarar la victòria del bàndol nacional i va establir una dictadura, el Franquisme. S’estendria fins al dia de la seva mort, el 20 de novembre de 1975.  

 

Revolta contra el govern de la Segona República 

Els militars van voler rebel·lar-se contra el govern que per aquell temps governava la Segona República Espanyola, règim democràtic que va existir al país des de l’any 1931 fins al final de la Guerra Civil, l’any 1939. 

El Front Popular, coalició d’esquerres liderada per Manuel Azaña, havia guanyat les eleccions al febrer de l’any 1936. Va reemplaçar a les forces de dretes, que governaven des de 1933. 

La divisió ideològica que hi havia en el país va conduir a diferents protestes i revoltes, liderades tant per activistes d’esquerres com de dretes. Molts militars, més propers a la dreta, no estaven d’acord amb el govern que hi havia, fet pel qual els va decidir a prendre el poder.  

Els principals militars que van protagonitzar aquest cop d’estat, van ser tres generals: Emilio Mola, com a líder intel·lectual del cop (1887-1937), José Sanjurjo (1872-1936) i Francisco Franco (1892-1975), tots ells del bàndol nacional.  

Sanjurjo va ser qui dirigiria les tropes revoltades, però mentre viatjava de Portugal al Marroc per dirigir el cop d’estat, el seu avió es va estavellar i va morir. Arran la seva mort, Franco va tomar la possessió principal i, després de la victòria del seu bàndol a la Guerra Civil, va instaurar la dictadura coneguda com el Franquisme 

 

Encara existeixen interrogants

Actualment, encara són molts els historiadors espanyols que discuteixen les causes que van portar a Espanya a l’inici d’aquesta Guerra Civil, i, per tant, no hi ha un consens clar sobre quins van ser els motius principals que van conduir a l’alçament militar. Depenent de l’acadèmic i, a vegades, de la ideologia, donen més importància a uns fets o a uns altres. 

Aquesta guerra no sols va enfrontar dos bàndols, sinó també formes diferents de veure el món. Va ser una lluita de classes, guerra de religió, confrontament entre nacionalismes oposats, a més d’una lluita entre dictadura i democràcia  i entre feixisme i comunisme.

La Guerra Civil espanyola va deixar al país amb més de 600.000 morts i al voltant d’unes 200.000 persones exiliades a altres països, i va ser el conflicte bèl·lic més sagnant a la història d’Espanya, que va deixar unes conseqüències devastadores en tot el país

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -