28 març 2024
spot_img
28 març 2024

Una amenaça en forma de tortuga

Les espècies exòtiques, és a dir, aquelles que provenen d’un altre entorn natural, són un perill per al nostre ecosistema

És possible que algun familiar o amic teu tingui una tortuga d’aigua de Florida, una espècie que es pot reconèixer fàcilment per les franges vermelles que té als dos costats del cap.

Com el seu nom indica, la tortuga de Florida és originària del continent americà. Fa uns quants anys moltes famílies van adquirir aquesta espècie com a mascota. Era un animal petit, barat i que necessitava molt poca atenció. La mascota ideal per a molta gent.

Un exemplar d’una tortuga de Florida (Greg Hume / Wikipedia)

Però la tortuga de Florida podia créixer fins als 30 centímetres, es tornava agressiva i a més a més podia arribar a viure entre 30 i 40 anys. Moltes famílies van optar per alliberar la seva mascota americana a rius i estanys de la península.

Amb el temps s’han convertit en una espècie invasora que amenaça el medi ambient peninsular. En els campaments del Museu Nacional de Ciències Naturals s’estudiarà les espècies invasores perquè són una de les principals causes de la pèrdua de biodiversitat a Espanya.

Però, què és una espècie invasora? Per què una tortuga aparentment inofensiva, que tenim en una peixera a casa pot perjudicar el nostre ecosistema? A continuació ho expliquem!

 

Les aparences enganyen

De vegades, per efecte del comerç o d’unes altres activitats humanes, quan transportem una espècie animal o vegetal fora del seu entorn habitual, aquesta espècie s’adapta al nou hàbitat i desplaça els animals i les plantes autòctons.

Aquest fet trenca l’equilibri natural. És llavors quan parlem d’espècie invasora.

I cal anar amb compte, amb aquestes espècies, perquè poden causar danys ecològics importants. Quan les famílies espanyoles compraven una tortuga de Florida ningú no s’ho pensava que aquests rèptils tan mansois podien ser perjudicials per al medi ambient.

 

La segona causa de pèrdua de diversitat al món

La tortuga d’aigua de Florida és molt més grossa que les tortugues d’aigua autòctones d’Espanya. Els pren el menjar i els millors llocs per prendre el sol (les tortugues necessiten fer-ho per activar la seva circulació). També són més voraces i es mengen tots els ous d’on surten els capgrossos, les larves de les granotes.

Aquest comportament dificulta la supervivència de les tortugues d’aigua autòctones i també fa disminuir les poblacions d’amfibis, fet que causa un dany important a la biodiversitat dels nostres rius.

Existeixen moltes més espècies exòtiques invasores que, com aquestes tortugues, poden portar a l’extinció els animals d’un hàbitat natural. Aquestes espècies també poden transmetre malalties als éssers humans o produir danys econòmics per la pèrdua de collites. Segons l’ONU, les espècies exòtiques invasores són la segona causa de pèrdua de biodiversitat al món.

Els éssers humans en són els responsables. Per això és important no abandonar animals i responsabilitzar-se fins al final de la cura de les mascotes.

El campament urbà del Museo Nacional de Ciencias NaturalesMuseo de Verano’ parlarà de les espècies invasores als rius i la pèrdua de biodiversitat que causen. A més a més, els nens que hi participin dedicaran bona part del seu temps a estudiar els felins salvatges més vulnerables, buscaran exoplanetes, viuran com els cavernícoles o exploraran els paisatges mediterranis dels entorns de Madrid.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -