28 març 2024
spot_img
28 març 2024

Amics i enemics de Corea del Nord

Amb quins aliats compta el règim de Kim Jong-un i quins països condemnen les seves polítiques?

Per Clara Bayés

El règim comunista de Corea del Nord compta amb aliats com Xina o Rússia, països propers a la seva ideologia comunista, i enemics declarats com Estats Units, Japó i Corea del Sud.

No obstant això, les excentricitats de Kim Jong-un no deixen a ningú indiferent: tots temen i es pregunten fins a on pot arribar amb el seu programa nuclear.

 

Corea del Sud

La relació entre Corea del Nord i Corea del Sud és com la de dos germans bessons que viuen junts els primers 5 anys de la seva vida i, després, els separen i eduquen en famílies molt diferents.

El nord ha adoptat un model socioeconòmic comunista i ha limitat al màxim les relacions amb altres països. En canvi, el sud segueix un model molt més obert, amb un sistema econòmic liberal basat en l’exportació. La vida a Corea del Sud és similar a la nostra.

Des de que es van separar a mitjans del segle XX, hi ha hagut diversos intents de millorar relacions i acostar les dues Corees. No obstant això, avui dia la majoria de sud-coreans no estarien disposats a renunciar a la seva posició social i econòmica per la reunificació.

 

Xina

Les relacions entre Corea del Nord i Xina són molt antigues. El govern xinès, d’ideologia comunista, va ajudar al nord del país durant la Guerra de Corea (1950-1953) i, des de llavors, Xina és el principal aliat de Corea del Nord.

Avui dia, a Xina li interessa evitar que hi hagi una crisi internacional amb Corea perquè podria tenir conseqüències molt perjudicials pel país (sobretot per la possible arribada de milers de nord-coreans que s’exiliarien al país).

El govern de Pequín, la capital de Xina, no aprova que Corea experimenti amb armes nuclears i està fent campanya perquè el país es desarmi i deixi de fer proves nuclears.

No obstant això, Kim Jong-un no vol renunciar al seu programa nuclear i això està provocant que Xina comenci a perdre la paciència. Provocar a Xina podria ser una mala jugada, perquè el país més gran d’Àsia sosté l’economia de Corea gràcies al comerç.

A banda de ser un aliat polític, les relacions amb Xina també suposen una part importantíssima de l’economia nordcoreana. (Wikipedia)

 

Rússia

En el passat, l’antiga Unió Soviètica (actual Rússia) va tenir un paper molt important en la creació política del país.

Després de la Segona Guerra Mundial, la Unió Soviètica va recolzar a la República Democràtica Popular de Corea perquè desenvolupés la ideologia ‘Juche’ (una ideologia que enalteix la capacitat d’autosuficiència del país i que segueix vigent en l’actualitat).

Rússia és l’altre gran aliat de Pyongyang i, igual que Xina, actua com a mediador entre Estats Units i Corea del Nord. Quan acabi la disputa, el president rus, Vladímir Putin, vol tornar a establir una relació forta amb Corea del Nord i permetre el rearmament.

 

Japó

Japó és un dels principals enemics de Corea del Nord i també un dels impulsors de les sancions que afecten a l’economia nord-coreana.

La relació entre tots dos països cada vegada és més tensa. Un exemple són les proves de míssils coreans que han sobrevolat Japó, quelcom que està terminantment prohibit i que va alarmar molt a la població japonesa.

Tant els polítics com la ciutadania japonesa estan molt dividits pel que fa a la postura militar del país. Després de la Segona Guerra Mundial i les seves terribles conseqüències (Estats Units va llançar dues bombes nuclears sobre Japó), la Constitució japonesa prioritza les polítiques pacifistes, però una part de la societat creu que el govern hauria d’adquirir armament per protegir-se d’un possible atac de Corea del Nord.

 

Estats Units

El president dels Estats Units, Donald Trump, considera que el programa d’armament nuclear de Corea del Nord pot ser una autèntica amenaça per la pau mundial.

D’altra banda, Trump i el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, no es porten gens bé i els constants insults mutus només han empitjorat la situació. La gran preocupació ara és que cada vegada estan més aprop del conflicte armat i això podria ser molt perillós.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/929511061954297857

Per intentar dissuadir al règim de Kim Jong-un de continuar amb el programa nuclear, Estats Units i Japó estan imposant sancions econòmiques molt severes.

Aquests càstigs afecten durament l’economia de Corea del Nord, però el seu líder no té intenció de deixar de comprar armes i això encara empitjora més la situació.

Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -