La tecnologia pot ajudar a persones amb discapacitat i actuar com un element d’inclusió o integració social
Les persones invidents o amb discapacitat visual sovint han de fer front a diferents obstacles, tant socials, com econòmics o d’aprenentatge. Fins i tot poden tenir problemes a l’hora de desplaçar-se a alguns llocs.
La facilitat per orientar-se pot millorar gràcies a la tecnologia. “La tecnologia cada vegada anirà reforçant més el GPS, l’exploració d’entorns, el transport públic… S’estan fent esforços molt potents amb el tema de la geolocalització”, explica Santi Moese, instructor tiflotècnic de l’ONCE.
Cada dia existeixen més aplicacions per a persones amb alguna discapacitat. “Cada vegada més, els sistemes incorporen tecnologia d’assistència que una persona cega i amb discapacitat visual pot fer servir”, apunta.
JAWS, acrònim de Job Access With Speech (alguna cosa com “accedir al treball amb paraules”) és un software lector de pantalla per a persones invidents. “Treballem molt amb Windows, amb JAWS, amb iPhone… Per millorar l’accessibilitat és molt més fàcil, perquè saps a què t’enfrontes. És com una tele”, afirma Moese.
Existeixen diferents aplicacions per intentar millorar la qualitat de vida d’aquestes persones. Una de les més potents Seeing AI, està desenvolupada per Microsoft i treballa amb Intel·ligència Artificial. “Seeing AI pot fer una foto sobre un text i intentar llegir-lo. Poses la càmera sobre un document i et dona una idea del que hi ha escrit”, apunta l’instructor tiflotècnic.
Microsoft també ofereix als estudiants la possibilitat de fer servir Learning Tools, una aplicació que no està dissenyada per a persones amb discapacitat visual però pot ajudar a personalitzar l’aprenentatge i millorar habilitats com la lectura i escriptura.
Learning Tools inclou funcions com el dictat i la lectura en veu alta, de manera que els estudiants poden sentir el que han escrit.
Aprendre japonès amb una discapacitat visual
Nora és de Buenos Aires (l’Argentina) però pensa i somia en japonès. Sovint fa servir el seu sobrenom japonès, Nori, i li encanta l’anime, el cosplay i el karaoke amb personatges d’animació.
La Nori té una discapacitat visual de naixement provocada per la síndrome de Hallermann Streiff, però combina una varietat d’eines tecnològiques per continuar aprenent sense límits. Ha guanyat el primer premi en una competició nacional d’oratòria cinc anys seguits.
Estudiar japonès amb baixa visió és un desafiament, però la Nori és decidida. Practica fent servir Windows 10 en japonès, i aprofita les configuracions d’accessibilitat i fins i tot l’assistent virtual Cortana per reforçar el seu aprenentatge.
La #IA en la actualidad es mucho más eficiente que los humanos en varios aspectos #fi2 pic.twitter.com/vjQHrSaWCt
— Francisco Mesa (@franciscomesa) May 24, 2018
“Les converses amb Cortana m’ajuden a millorar la pronunciació i la lectura, ja que les seves respostes es poden escoltar i llegir. També ajusto la mida de text, la qual cosa facilita la lectura de paraules complicades en japonès. I amb el mode d’alt contrast, puc veure i llegir tots els menús i llocs web“, explica.
La Nora també fa servir Narrator per escoltar documents llargs com audiollibres japonesos. I durant els esdeveniments d’anime, utilitza el dictat de teclat i OneNote per organitzar i participar com a jurat en concursos de karaoke, cosplay i dibuix.
Disposar d’aquestes eines d’accessibilitat li permeten estudiar de manera fàcil i ràpida. “No és fàcil tenir baixa visió. És un camí gris entre veure i no veure. No espero una cura màgica o un miracle, però simplement accepto la meva feblesa i aprofito la meva força”, conclou Nora, tot un exemple a seguir.
Informació elaborada en col·laboració amb Microsoft