17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

Artistes que ho aprofiten tot 

La creativitat en l’arquitectura, la pintura, l’escultura o la moda també poden combinar-se amb la consciència ecològica

Per Laura Farré Burgos

Quan pensem en la paraula reciclatge normalment ens ve al cap l’acció d’abocar els residus i envasos al contenidor corresponent: blau, groc, verd o marró.

La recollida selectiva és imprescindible per tenir cura del medi ambient. No obstant això, es pot reciclar de forma molt més creativa i aprofitar material que aparentment ja no té més utilitat per crear projectes artístics.

Per necessitat o de forma intencionada, els artistes han reciclat molts objectes al llarg de la història. Ho van fer, per exemple, els cubistes amb els seus collages, utilitzant pàgines de diaris. Pablo Picasso o Georges Braque van ser dos dels pintors més representatius que van produir obres d’avantguarda amb matèries molt modestes. Posteriorment, els exemples han estat abundants i s’han donat en múltiples disciplines.

 

Arquitectura

Fer que les ciutats siguin totalment sostenibles és un procés lent, però necessari. Segons l’Organització de les Nacions Unides, cap a l’any 2050, el 68% de les persones viuran en zones urbanes, de manera que es necessitaran més habitatges.

Per això, alguns arquitectes defensen l’ús de construir amb materials sostenibles i reciclats, a més d’aïllar bé els edificis perquè desaprofitin menys energia.

Barcelona, per exemple, ja compta amb un edifici d’habitatge públic realitzat amb contenidors marítims, al carrer Nou de Sant Francesc, a pocs metres de la Rambla. A Guatemala s’hi han construït les conegudes Bottle Schools: escoles amb estructures formades per ampolles de plàstic reciclades, plenes de fang o residus orgànics. Les seves finestres es construeixen amb ampolles de vidre, reutilitzades perquè la llum il·lumini l’interior.

 

Pintura i escultura

Les escombraries poden ser boniques. Els artistes d’algunes de les avantguardes de principis de segle XX van ser dels primers a utilitzar residus per crear obres i en reivindicar les deixalles a com creacions artístiques vàlides.

Marcel Duchamp va ser un dels artistes que més va defensar el reciclatge com a eina artística i un dels pioners en utilitzar materials quotidians o residus a les seves obres.

Segons l’artista, era art qualsevol cosa que es reconegués com a tal i ocupés el seu lloc dins d’institucions com museus. Va desafiar la idea mateixa “d’art” amb els seus ready-mades, objectes que trobava i que elevava a la categoria d’obra d’art quan els exposava i els donava un altre significat.

Creadors tan cèlebres com el nord-americà Robert Rauschenger o el català Antoni Tàpies van utilitzar tota mena d’objectes quotidians en les seves creacions: mobles, roba, complements…

Les escultures de l’artista contemporani Miquel Aparici estan fetes a partir de metalls i fustes residuals, utilitzats anteriorment per a fins diferents. L’artista converteix elements aparentment inútils en animals que són autèntiques obres d’art.

 

Moda

Els grans referents de la moda normalent basen les seves col·leccions en elements exclusius, de luxe. No obstant això, amb el temps, les noves generacions han anat incorporant sense complexos materials reciclats.

Des de marques internacionals com Nudie Jeans fins a projectes més personals, com el de Juanjo Oliva, han manifestat el seu compromís amb el medi ambient. Oliva, per exemple, ha creat peces fabricades amb fibres de plàstic PET reciclat.

https://www.instagram.com/p/BwmidTJFjyN/?utm_source=ig_embed

La mateixa inspiració mou iniciatives de proximitat, com el festival d’estiu White Summer Festival que té lloc a la Costa Brava (Espanya). S’hi combina art, moda, música i gastronomia. Hi ha participat la marca allSisters, pionera en vestits de bany eco-friendly: banyadors i biquinis teixits amb materials sostenibles.

Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -