20 setembre 2024
spot_img
20 setembre 2024

Banca ètica: un banc sostenible i transparent

La banca ètica inverteix en projectes que tenen com a objectiu produir un impacte social positiu, transformant i millorant la societat

Bancs i entitats financeres de tot el món dediquen una part dels seus diners a finançar sectors controvertits, com ara els combustibles fòssils o la indústria armamentística. A diferència d’aquestes entitats, la banca ètica neix sota la idea que el sistema financer ha de ser sostenible i responsable .

En aquest sentit, la banca ètica sorgeix com a alternativa a la banca tradicional i el seu principal objectiu és tenir un impacte social positiu més enllà del benefici econòmic . És a dir, parlem de bancs i cooperatives de crèdit que no basen la seva activitat en l’especulació, sinó que busquen beneficiar la societat .

Aquest tipus d’entitats no inverteixen en projectes relacionats amb la producció d’ armament , l’ esclavatge infantil o el deteriorament del medi ambient (com la producció d’energia nuclear o la tala de boscos tropicals), per exemple. Per contra, prioritzen invertir en projectes relacionats amb el comerç just i responsable , amb les energies renovables o que incloguin persones en risc d’exclusió social , entre d’altres.

Dins del sistema de finances ètiques hi ha diferents iniciatives i projectes. A Espanya, algunes de les entitats ètiques més conegudes són Oikocredit, Fiare Banca Ètica, Triodos Bank o Coop57.

Com funcionen les entitats de banca ètica?

Finançament Ètic i Solidari (FETS) , una associació que agrupa diferents entitats de banca ètica i solidària a Espanya, ha creat el catàleg Diner Ètic : una recopilació dels principis que les entitats financeres han de seguir per ser considerades ètiques: sostenibilitat, participació, inclusió social…

Alhora, la banca ètica es caracteritza per l’ exclusió de determinats projectes. Sota el lema “No amb els meus diners”, aquestes entitats no financen projectes que vulnerin els drets humans, socials i ambientals .

Un altre dels principis bàsics és el compromís . Les entitats ètiques no especulen buscant el benefici immediat, sinó que inverteixen en una economia real i solidària , que repercuteix positivament sobre la vida de les persones i aporta una sèrie de beneficis socials, culturals i mediambientals .

Els projectes de banca ètica també es caracteritzen pel principi de transparència : els estalviadors i inversors tenen dret a saber quin és el destí dels seus diners i en què s’està invertint. En el cas de les finances ètiques, aquesta informació és pública i accessible a tota la ciutadania gràcies als informes publicats periòdicament per les entitats.

Un altre dels principis bàsics és el de la participació . Lorganització i el funcionament daquestes entitats es basa en la participació igualitària i democràtica de totes les persones implicades. Per això normalment adopten la forma de cooperatives , on tots els socis i sòcies decideixen sobre les polítiques bàsiques de l’entitat.

Finalment, les finances ètiques segueixen el principi de coherència : no només inverteixen en projectes sostenibles i responsables, sinó que també basen el seu funcionament intern en una sèrie de valors com la cooperació i el respecte mutu .

Impacte positiu al món

El nombre de préstecs atorgats per bancs ètics a Espanya el 2021 va superar els 1.800 milions d’euros , segons el Baròmetre de les Finances Ètiques . Aquests préstecs es dirigeixen sobretot a finançar projectes amb impacte social i ambiental positiu . Per determinar aquest impacte, cada entitat ètica fa una sèrie d’ informes on recopilen totes les dades necessàries. Per exemple, fan enquestes als seus socis i als beneficiaris finals .

En el cas d’entitats com Oikocredit, el seu objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones de baixos ingressos . Per això, aquesta entitat inverteix en projectes desenvolupats en llocs com Àfrica , Àsia , Amèrica Llatina i el Carib . Dos dels sectors on s’enfoca l’entitat són l’agricultura i l’energia renovable, segons els informes d’impacte .

L’ agricultura és un sector clau per produir aliments i combatre’n la inseguretat alimentària. No obstant això, milions d’agricultors són vulnerables a factors com el canvi climàtic . Amb l’objectiu d’invertir en aquest sector, Oikocredit s’ha associat amb Caravela , una comercialitzadora de cafè sostenible a països de Llatinoamèrica. Caravel·la inverteix i ajuda a petits agricultors oferint-los assistència tècnica i anàlisi de qualitat. Com a conseqüència, els productors de la zona han millorat la qualitat del cafè i poden demanar un preu més alt.

En el cas de l’ energia , el problema és que milions de persones viuen sense accés a una electricitat neta , produïda amb fonts d’energia no contaminants. Això repercuteix en el medi ambient, però també a l’entorn més immediat on viuen aquestes persones.

Per millorar aquesta situació, Oikocredit s’ha associat amb M-Kopa , una companyia que ofereix sistemes d’energia neta a clients amb baixos ingressos de Nigèria, Uganda i Kenya . Els sistemes solars d’aquesta companyia han generat més de 6,2 megawatts d’energia renovable i han evitat més d’ 1,5 milions de tones d’emissions de CO2 i han millorat la salut dels veïns.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -