El 2 de maig se celebra el Dia Mundial contra l’Assetjament Escolar per conscienciar sobre aquesta problemàtica
Els estudis indiquen que 1 de cada 10 nens i nenes pateix assetjament escolar o bullying, una forma de violència que afecta sobretot a nens i joves.
El bullying no només té efectes a nivell físic, sinó que també pot provocar danys psicològics molt greus. Les víctimes de bullying tenen por, perden l’autoestima i els hi costa relacionar-se amb altres persones.
A més, moltes víctimes pateixen en silenci perquè no saben què fer, no volen preocupar a les seves famílies i els hi fa por que hi hagi represàlies a escola si denuncien als seus assetjadors.
El 2 de maig se celebra el Dia Mundial contra l’Assetjament Escolar per cridar l’atenció sobre aquest problema que afecta a milers de nens i joves a tot el món.
https://www.instagram.com/p/BVJ7gMZAAq7/?utm_source=ig_embed
L’assetjament escolar no és un joc
Els casos de bullying o assetjament escolar acostumen a començar com una broma entre companys que acaba anant massa lluny.
Pels assetjadors, es tracta d’un joc en el qual ocupen una posició de poder. Se senten superiors i això els fa sentir millor i pot ser que, en algun cas, ells mateixos siguin les víctimes.
Per a les persones que pateixen ‘bullying’, la situació no té escapatòria. En la majoria de casos, les víctimes no s’atreveixen a explicar-ho als seus familiars o professors perquè no volen preocupar-los o perquè temen represàlies per part dels seus assetjadors.
https://www.facebook.com/fundaciofcb/videos/10155418287554015/
Els programes de la Fundació Barça tenen com a objectiu formar a educadors, professors i entrenadors d’esport infantil, per ensenyar-los-hi a detectar i prevenir situacions d’assetjament escolar i evitar que vagin més enllà.
Per aconseguir-ho, també és molt important involucrar a la famílies. Els menors que pateixen bullying necessiten tot el suport de familiars i amics per protegir-los davant aquestes agressions i assegurar-los-hi una infantesa feliç.
https://www.facebook.com/fundaciofcb/videos/10155415143834015/
Al final, es tracta d’una qüestió d’empatia: saber posar-se en el lloc dels altres, comprendre com se senten i imaginar com ens sentiríem nosaltres si ens fessin el mateix. És un problema que ens afecta a tots, encara que no siguem víctimes.
La Fundació Barça ha desenvolupat diferents projectes per prevenir la violència entre nens i joves.
A més de jornades i conferències sobre bullying i campanyes de sensibilització per conscienciar a la societat, es desenvolupen eines perquè les escoles treballin aquest problema a classe i els entrenadors puguin abordar-lo des del terreny de joc.