14 abril 2025
spot_img
14 abril 2025

Barcelona escolta la veu dels infants

Els 26 alumnes de 6è de primària, en representació de més de 5.000 nens i nenes de la ciutat, han obtingut respostes per part de les autoritats municipals a les seves sol·licituds per millorar el benestar infantil

Passar més temps amb la família, disposar d’espais de joc més accessibles o poder gaudir d’una ciutat més verda i sostenible. Són algunes de les propostes que una vintena de nens i nenes entre 11 i 12 anys han traslladat a les autoritats municipals per millorar el seu benestar. El passat divendres 4 d’abril el Centre Cívic Can Felipa va acollir la sessió de cloenda de l’Altaveu dels Infants de la Ciutat després d’un procés de participació que ha inclòs set trobades amb institucions clau de la ciutat, on els infants han presentat 11 demandes concretes, amb 30 propostes que recullen més de 100 idees sorgides de la seva pròpia veu.

Aquestes demandes han estat recollides a l’Agenda dels Infants, un document que reflecteix les necessitats i preocupacions dels nens i nenes, i que ha estat reconegut per les institucions com una guia per a l’acció municipal. El comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, Javier Rodríguez ha destacat que aquesta iniciativa ha estat un èxit, no només per la seva repercussió institucional, sinó perquè ha permès als infants conèixer i incidir en la governança de la ciutat.

Una iniciativa amb recorregut

L’Altaveu d’Infants és la fase final del programa municipalParlen els nens i nenes”, impulsat per l’Institut Infància i Adolescència. El programa es va iniciar a partir de l’Enquesta de Benestar Social Infantil de Barcelona (EBSIB), que va recollir dades de 5.000 infants d’entre 8 i 11 anys. A partir d’aquí, es van fer tallers participatius a les escoles per escoltar directament els nens i nenes i sintetitzar les seves propostes en una agenda pròpia.

Des del juny de 2024, l’Altaveu ha mantingut trobades amb diferents òrgans com el govern municipal, la Síndicatura de Greuges o el Consell Nacional d’Infants i Adolescents de Catalunya, entre d’altres. Aquestes trobades han fet possible que les demandes dels nens i nenes siguin escoltades i tinguin un compromís per millorar projectes com el Pla d’infància 2024-2027, els Pressupostos d’Infància, la llei LOPIVI contra les violències, i la creació d’espais públics i escoles més sostenibles i saludables.

Com t’afecta aquesta notícia?

Participar d’aquests tipus de processos permet fomentar el pensament crític, l’assumpció de responsabilitats, la cooperació i el diàleg. A l’escola, a casa, al barri, a l’esplai o al cau pensa que hi ha molts espais on pots contribuir a millorar el teu entorn. Les teves idees i opinions són molt valuoses. Contribuiràs a construir una societat més justa i igualitària.  

Durant aquest procés participatiu els infants de Barcelona han pogut traslladar les seves inquietuds a persones amb responsabilitats importants i han guanyat confiança i seguretat a l’hora d’expressar-se en públic. Una de les demandes clau ha estat ser escoltats de manera periòdica, i les institucions han assumit aquest repte com a compromís de futur.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -