16 novembre 2024
spot_img
16 novembre 2024

Com la Bauhaus va canviar el concepte del disseny

Creada ara fa 100 anys, la influència de la Bauhaus segueix present a les escoles de disseny de tot el món

Per Judith Vives

Es compleixen 100 anys del naixement de l’escola Bauhaus a Weimar, un moviment artístic que va revolucionar el món de l’art i del disseny amb la seva aposta per recuperar l’artesania tradicional i els dissenys simples i funcionals.

Aquesta escola d’art, disseny i arquitectura va funcionar tan sols durant 14 anys, però la seva influència segueix viva avui en dia en escoles de disseny de tot el món.

Tal com explica Beatriu Malaret, directora de Pedagogia de LCI Barcelona, ​​la Bauhaus va intentar “reduir la distància que la Revolució Industrial havia creat entre el creatiu, la producció i el producte, escurçant la diferència entre art o artesania i indústria”.

 

Formació global teòrica i pràctica

Els professors de la Bauhaus eren grans creatius, però també teòrics de l’art i del disseny. En els seus tallers i aules van impulsar una pràctica pedagògica que estimulava l’experimentació i la recerca de la personalitat creativa.

Per a això, animaven els seus alumnes a experimentar amb els materials i els principis bàsics de la forma i del color.

El seu objectiu era “formar creatius i ciutadans lliures que unissin les esferes artístiques, personals, culturals, productives, evitant la descomposició de gèneres i la separació de l’art i la vida”, explica Malaret.

A través dels seus dissenys, els artistes de la Bauhaus reivindicaven la funcionalitat.

 

De la idea al projecte final

Aquesta filosofia pedagògica segueix avui plenament vigent en centres com LCI Barcelona, ​​una escola de disseny que fomenta els mateixos principis que trobem a la base de la Bauhaus.

“Creiem que no només cal ensenyar la tècnica sinó també a considerar el valor del disseny com a integrador de totes les disciplines“, explica Malaret. En aquest sentit, es forma els estudiants perquè tinguin una idea global de projecte, des de la idea original fins al projecte final.

Aquesta forma d’entendre el disseny s’ha actualitzat “situant l’usuari en el centre i analitzant el context”, explica la directora de Pedagogia de LCI Barcelona.

De la mateixa manera que fa 100 anys a la Bauhaus, avui et pots formar com a dissenyador amb una visió global del disseny que tingui en compte totes les fases del projecte: des de la idea fins al plantejament estètic i el procés de producció.

 

Donar respostes a necessitats socials

El disseny integra una sèrie d’elements estètics, funcionals, tècnics, productius i comercials des d’una mateixa visió.

Tal com explica Malaret: “El disseny és una forma de veure el món“. Així, el creatiu ha de ser capaç d’integrar tots els elements i tota la complexitat per connectar i donar resposta a les necessitats.

“Avui la Bauhaus és un referent més útil que mai”, assegura Malaret, ja que va instaurar les bases del disseny com a instrument per regenerar la societat i donar resposta a les necessitats socials a través de la creativitat.

“El repte del disseny avui dia segueix sent el mateix. Potser fins i tot amb més responsabilitat que mai davant la digitalització, la globalització i la salut del planeta“, afegeix.

Per aquest motiu és tan important la cooperació entre creatius, el mercat i els tècnics per construir el planeta en el qual volem viure els pròxims anys.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Catalán Inglés

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -