18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

La Bauhaus, icona de l’arquitectura moderna

L’estil arquitectònic de l’escola destaca pels seus edificis funcionals, senzills i lliures de decoracions

L’escola Bauhaus d’art, disseny i arquitectura va revolucionar els criteris estètics a l’inici del segle xx. La seva filosofia del disseny continua inspirant els creatius d’arreu del món després de cent anys.

Els professors i estudiants de la Bauhaus promovien un estil senzill i sense ornamentacions, en què l’estètica era menys important que la funció de l’objecte o l’edifici.

A primera vista, els edificis poden semblar molt austers: colors bàsics, línies rectes ordenades, façanes llises… però en el fons cada racó té la seva raó de ser.

https://www.instagram.com/p/Bvufm8mA-82/?utm_source=ig_web_copy_link

Per aquesta raó, els seus edificis s’han convertit en icones de l’arquitectura i alguns fins i tot han estat declarats Patrimoni de la Humanitat.

 

Les seus de Weimar, Dessau i Bernau

La Bauhaus va tenir diferents seus al llarg dels 14 anys d’existència. Això es deu, en part, al difícil moment que es vivia a Alemanya a principis del segle xx, després de perdre la Primera Guerra Mundial.

La seu original de l’escola es va construir a Weimar. L’edifici de Weimar va estar en funcionament des de 1919 fins a 1932, quan la seu es va traslladar a Dessau per pressions polítiques.

https://www.instagram.com/p/Bsalq28Cfx5/?utm_source=ig_web_copy_link

El mateix Walter Gropius va dissenyar l’edifici de l’escola i les cases dels professors a Dessau. Gropius i els docents de la Bauhaus van crear un nou estil utilitzant materials i tècniques de construcció moderns: formigó armat, façanes de vidre, estructures amb bigues metàl·liques a la vista…

Els arquitectes de la Bauhaus volien fer la seva contribució a la societat amb els seus dissenys, per això creaven edificis accessibles, amb espais oberts i sales comunes on els veïns es poguessin reunir i col·laborar, balcons per accedir a l’exterior…

La funció social és un dels aspectes més destacats per la UNESCO, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura, que el 1996 va catalogar els edificis Bauhaus a Weimar, Dessau i Bernau com a Patrimoni Mundial.

https://www.instagram.com/p/Bsx3KiSFqdp/?utm_source=ig_web_copy_link

 

La Ciutat Blanca de Tel Aviv

La Bauhaus es va fundar el 1919, just després de la Primera Guerra Mundial. Alemanya va ser un dels països perdedors de la guerra: va haver de refer la seva economia i complir els acords de pau.

Això va provocar un gran ressentiment entre la població i va propiciar l’auge del nazisme. Després que el partit nazi guanyés les eleccions del 1933, molts jueus van decidir abandonar el país per evitar la persecució.

Entre ells hi havia alguns integrants de la Bauhaus. Molts arquitectes jueus es van traslladar a Israel, on van aplicar els coneixements que havien adquirit a l’escola de disseny.

Tan sols a Tel Aviv hi ha al voltant de 4.000 edificis d’estil Bauhaus. Aquestes construccions destaquen per les seves formes senzilles i el color blanc de la pintura, el més neutre de tots. Per això aquest conjunt de construccions a Tel Aviv també es coneix com “La Ciutat Blanca”.

 

El Pavelló Alemany

El 1929 es va celebrar l’Exposició Internacional de Barcelona. L’objectiu era promocionar la imatge de la ciutat, però també mostrar els últims avenços tecnològics, descobrir nous estils arquitectònics i moviments d’avantguarda a Europa.

L’organització va convidar altres països europeus, cadascun dels quals tenia un pavelló per promocionar-se. El disseny del Pavelló Alemany va anar a càrrec de l’arquitecte Ludwig Mies van der Rohe, qui seria el director de la Bauhaus des de 1930 a 1933, i de Lilly Reich, qui seria professora a l’escola.

Amb la seva creació, ambdós van voler presentar la nova modernitat al món. El seu disseny era molt simple alhora que elegant, amb parets de marbre, línies rectes i espais diàfans.

 

També van dissenyar el mobiliari expressament per a l’ocasió, com la cadira Barcelona.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -