18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Brexit, una separació que no s’acaba mai

Sense un acord entre els polítics continua la incertesa sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea

El parlament del Regne Unit ha rebutjat l’acord del Brexit negociat per la Unió Europea (UE) i Theresa May, la primera ministra britànica. Amb 432 vots en contra i 202 vots a favor, la majoria de diputats britànics ha desestimat la proposta.

El Partit Laborista es va posicionar en contra de la proposta. El líder laborista, Jeremy Corbyn, ha presentat una moció de censura contra May i ha reclamat que es convoquin eleccions per triar un nou govern.

D’altra banda, el Partit Conservador (el partit de Theresa May) ha quedat dividit: alguns diputats han donat suport a la seva líder, però d’altres han votat en contra d’un acord que consideren perjudicial per als interessos del país.

Això suposa una situació molt difícil per a Theresa May, que no compta amb prou suports per tirar endavant el seu pla per al Brexit, el conjunt de mesures que regulen la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

“Moció de no-confiança”

Després de dos anys de negociacions, el govern britànic i la Unió Europea van presentar un acord sobre el Brexit a la fi de novembre del 2018. Però, lluny de ser la solució, aquest acord ha provocat crítiques i disputes internes en el govern.

D’una banda, la majoria de diputats britànics estan insatisfets amb l’acord, perquè creuen que el Regne Unit hi sortirà perdent. De l’altra, la Unió Europea no està disposada a negociar noves condicions.

A més a més, l’oposició no pot fer plegar May perquè al desembre la primera ministra ja va superar una moció de censura interna (impulsada pel seu propi partit) que li garantia 12 mesos més en el càrrec.

Així doncs, la “moció de no-confiança” (tal com es coneix en anglès) és l’única sortida que han trobat els polítics britànics per desencallar la situació. Durant la moció, els diputats del parlament britànic debaten i voten si volen posar fi al mandat de Theresa May.

Finalment, May va aconseguir superar la moció per 19 vots (325 a 306). Però el debat sobre el Brexit continua obert.

I ara, què?

Després de la moció de no-confiança, s’obren diversos escenaris abans que s’acabi el temps: un ‘Brexit dur’, un segon referèndum, noves eleccions o renegociar l’acord amb la UE.

La data límit per aconseguir un acord és el 29 de març. Si el parlament britànic no és capaç de negociar un nou acord amb la UE abans d’aquesta data, el Brexit es farà sense unes condicions pactades: seria l’anomenat ‘Brexit dur’.

Un Brexit dur implicaria mesures dràstiques; per exemple, que les fronteres comunitàries es tancarien per als ciutadans britànics, que el Regne Unit deixaria d’ingressar les subvencions que rep de la Unió Europea per ser-ne un país membre, o un augment dels impostos per comerciar amb empreses britàniques.

Això afectaria l’economia del Regne Unit (almenys al principi). Per això, els grans empresaris britànics estan en contra d’aquesta opció i prefereixen que es convoqui un segon referèndum sobre el Brexit.

En canvi, una part de l’oposició, liderada pel laborista Jeremy Corbyn, prefereix que es convoquin noves eleccions, encara que aquesta opció no afavoriria el Partit Laborista, ja que les enquestes mostren que no compta amb prou suports per guanyar-les.

Finalment, l’opció de renegociar l’acord amb la Unió Europea és possible però molt poc probable, per dos motius: els partits britànics no es posen d’acord i els representants europeus no estan disposats a cedir més en les condicions establertes.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -