El llegat de la Guerra Freda
1. Quin sistema polític defensaven els Estats Units? I la Unió Soviètica?
Els Estats Units proposaven un sistema capitalista: un model polític i econòmic en el qual la propietat privada i les empreses juguen un paper molt important. A l’hora de crear riquesa, un govern capitalista prioritza les iniciatives privades abans d’enfortir els serveis públics.
Per contra, els soviètics defensaven un sistema comunista, on es dona prioritat a les polítiques i els serveis socials promoguts pel govern. En un país comunista, el govern és propietari dels recursos públics (producció de les fàbriques, els serveis sanitaris, l’educació) per distribuir-los entre la societat.
2. En quins països va influir el comunisme de l’URSS i el capitalisme dels Estats Units?
L’antiga URSS va instaurar el sistema comunista als seus territoris, com Rússia, però també el va exportar a països com la Xina, Cuba o Veneçuela.
Per la seva banda, els Estats Units han exportat el sistema capitalista a la majoria de països occidentals. Però també han tractat d’influir de forma il·lícita en el govern de països estrangers donant suport a diversos cops d’estat
3. Per què diem que actualment encara es manté la divisió de la Guerra Freda?
Els historiadors consideren que la Guerra Freda va finalitzar amb la caiguda del Mur de Berlín el 1989 i la posterior desaparició de la Unió Soviètica el 1991. No obstant això, la divisió del món en dos blocs es manté en l’actualitat entre governs amb ideologies molt diferents. Així, els Estats Units mantenen el seu pols particular amb països comunistes com la Cuba de la família Castro, el règim de Corea del Nord o el govern comunista xinès. D’altra banda, Rússia, el país més important de l’antiga URSS, continua rivalitzant amb els Estats Units per estendre la seva influència globalment.
Pel·lícules per entendre la caiguda del Mur de Berlín
1. Quin és el fil argumental de la pel·lícula ‘La vida dels altres’?
La pel·lícula parla de la repressió i del control del govern comunista a la República Democràtica Alemanya (RDA). Un espia de la Stasi (el servei secret de la RDA) ha d’espiar una parella amb ideals molt diferents als del seu govern, fet que el porta a actuar en contra de les seves creences.
2. Per què a ‘Good bye Lenin’ el protagonista intenta recrear la vida tal i com era a Berlín Est abans de la caiguda del Mur?
L’Alex és un jove que viu a l’Alemanya de l’Est (RDA) l’any 1989. La seva mare, de fermes conviccions comunistes, entra en coma i es desperta vuit mesos després, sense saber res de la caiguda del Mur. Aleshores l’Alex farà el possible perquè la mare no s’adoni que viu en una Alemanya reunificada i capitalista.
3. Quina pel·lícula utilitza imatges reals de la construcció del Mur?
El famós director Billy Wilder, autor de grans clàssics del cinema, va filmar imatges reals de la construcció del Mur i va situar-hi l’acció de la comèdia ‘Un, dos, tres’ (1961).
Berlín: una ciutat testimoni de la Història
1. Com es diu la seu del parlament alemany i qui la va restaurar?
Es diu Reichstag i el va restaurar l’arquitecte Norman Foster després de la Reunificació d’Alemanya.
2. Quina és l’obra més famosa de l’East Side Gallery i què representa?
L’obra més famosa del East Side Gallery és ‘El petó’, i mostra el líder soviètic Leonid Bréjnev i el president de l’Alemanya de l’Est, Erich Honecker, fent-se un petó.
3. Què era el Checkpoint Charlie?
El Checkpoint Charlie era el post de control dels Estats Units i el més famós de tots, d’ús exclusiu per a diplomàtics i militars.
Deixa un comentari