20 abril 2024
spot_img
20 abril 2024

El canvi climàtic, un problema global

Repassem quins són els punts clau a tenir en compte sobre la lluita contra el canvi climàtic aquest 2020, marcat per la pandèmia de la Covid-19

La pandèmia provocada pel nou coronavirus i les mesures adoptades per frenar el seu avanç acaparen tota la nostra atenció.

No obstant això, els problemes globals que existien abans de l’arribada del SARS-CoV-2, i que continuen afectant el planeta i que tindran un impacte en el nostre futur, no han desaparegut.

El 2019 va ser un any marcat per les massives manifestacions contra el canvi climàtic. Joves activistes com Greta Thunberg, impulsora del moviment Fridays for Future, o plataformes com Extinction Rebellion, van aconseguir fer sortir al carrer milers de persones que demanaven solucions a una crisi que canviarà per sempre el planeta i posicionar l’emergència climàtica com un tema central de l’agenda política i mediàtica.

El canvi climàtic és tan real ara com ho era abans que el virus es propagués pel món, però sembla tenir menys pes o haver perdut importància en els informatius, en les polítiques públiques i també en les decisions que prenem en la nostra vida quotidiana. Què hem de tenir en compte ara sobre la crisi climàtica? I com ha afectat la pandèmia a la lluita contra el canvi climàtic?

 

La COP26, ajornada

Una de les trobades anuals més importants en relació amb el canvi climàtic, la Conferència de les Parts (COP), ha hagut de ser ajornada. La COP26 s’havia de celebrar a principis de novembre a Escòcia (Regne Unit), però a causa de la situació provocada per la pandèmia se celebrarà el 2021.

És en aquesta trobada en la qual representants dels països del món havien de posar-se d’acord per adoptar mesures contra l’escalfament global i per limitar l’augment de la temperatura.

D’altra banda, les imminents eleccions als Estats Units podrien afectar també el futur del medi ambient. En 2019, el president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar que el país es retiraria de l’Acord de París. És el pacte més important per fer front a la crisi climàtica que estableix un pla d’acció mundial per limitar l’escalfament global.

Fins a 185 països s’hi han adherit i han presentat plans per retallar les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle, com demana l’acord. La retirada en principi tindrà lloc al novembre, i les eleccions presidencials són el 3 de novembre. El competidor de Trump, el demòcrata Joe Biden, ja ha anunciat que si guanya les eleccions podria tornar a entrar en el pacte.

Estats Units és el segon país del món que més gasos d’efecte hivernacle emet (després de Xina), segons dades del Centre Comú d’Investigació (JRC). En total, és el responsable del 15% de les emissions al món.

 

Com el coronavirus ha afectat el medi ambient

Una de les conseqüències del confinament decretat per frenar l’avanç de la Covid-19 va tenir efectes positius per al medi ambient. A causa de la reducció en la producció i en els desplaçaments, les emissions de gasos d’efecte hivernacle van caure.

Segons un article publicat a la revista científica Nature, les emissions de diòxid de carboni es van reduir en un 8,8% si es compara amb el mateix període l’any passat.

Alguns experts, però, alerten que aquesta situació és només temporal, i que la tornada a la normalitat podria fins i tot augmentar les emissions de les fàbriques, perquè s’intentaria recuperar la producció per fer front a la sotragada econòmic.

De fet, a la Xina es va registrar un nivell més alt de contaminació en l’aire després del confinament que abans de la pandèmia, segons el Fòrum Econòmic Mundial. La contaminació de l’aire, a més, és un dels factors que poden portar a les persones a patir símptomes més greus de Covid-19.

D’altra banda, l’ús de material de protecció, tant per als equips mèdics com per a la ciutadania, com guants de plàstic i mascaretes d’un sol ús, han provocat un augment dels residus.

Fonts: Nature, Science, World Economic Forum, Nacions Unides

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Treballa aquest tema a classe!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -