L’Escola Vedruna Vall, guanyadora de la categoria de Comunicació, ha rebut una Beca RED per a incorporar-se a la xarxa de diaris escolars
La quarta edició dels Premis Blanquerna Impulsa deixa un palmarès d’escàndol. Els centres guanyadors són l’Escola Vedruna Vall, de Terrassa; l’institut Sant Quirze del Vallès i l’escola també barcelonina Sant Ramon Nonat. Entre els finalistes, hi ha tres centres que formen part del projecte Revista Escolar Digital (RED), la xarxa de revistes escolars impulsada pel diari per a joves Junior Report, que és media partner de la Fundació Blanquerna.
L’acte d’entrega s’ha celebrat a l’auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-FCRI i ha comptat amb els discursos de la doctora Giorgia Miotto, directora general de Blanquerna, i del doctor Josep Rom, vicerector de la Universitat Ramon Llull (URL).
Enhorabona a tots els guanyadors dels #PremisBlanquernaImpulsa i moltes gràcies per la vostra implicació!#ExcellenciaEsFutur pic.twitter.com/XVaTNvZ0dS
— Blanquerna (@Blanquerna) June 20, 2022
Què són els Premis Blanquerna Impulsa?
Els Premis Blanquerna Impulsa s’articulen a partir dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que són les fites marcades per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) per afrontar problemes com la pobresa, el canvi climàtic, les desigualtats o la fam.
Aquest any s’han seleccionat l’”ODS12: producció i consum responsable”; l’”ODS16: pau, justícia i institucions sòlides”, i l’”ODS17: aliances per a aconseguir els objectius”.
Els premis es divideixen en tres categories: la de Comunicació, la d’Educació i la de Centres Escolars. Cada un d’aquests guardons reconeix l’esforç fet per l’estudiantat per a expandir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i conscienciar sobre la seva importància en el nostre dia a dia.
La sostenibilitat, la consciència i el respecte al podi
A l’edició actual, s’hi han presentat 18 centres educatius de tot Catalunya, Andorra i Illes Balears, però només vuit han passat a la fase final.
Els guanyadors i guanyadores del primer premi de Comunicació han estat l’alumnat i el professorat de segon de batxillerat de l’Escola Vedruna Vall (Terrassa), amb el projecte “Make It Visible”, una aplicació que permet escanejar els productes del supermercat i conèixer-ne el procés d’elaboració i els ingredients. Els alumnes del projecte guanyador van dur la proposta al Parlament de Catalunya, però no van aconseguir les signatures necessàries perquè fos debatuda al ple.
Així i tot, l’escola ha estat premiada amb una Beca RED, que permetrà crear el mitjà de comunicació del seu alumnat durant el pròxim curs 2022-2023 i formar part de la xarxa de diaris escolars del projecte Revista Escolar Digital (RED).
🥇En primer lloc, @VedrunaVall pel seu gran projecte ‘Make it visible’. Moltes felicitats! pic.twitter.com/lgt7aYSUEJ
— Blanquerna (@Blanquerna) June 20, 2022
De fet, el projecte Revista Escolar Digital (RED) ha tingut molt de pes en aquesta categoria, ja que l’Institut Quatre Cantons (Barcelona) i l’Escola Pia Nostra Senyora (Barcelona), ambdues pertanyents a la xarxa de revistes escolars, han quedat segona i tercera, respectivament.
A l’àmbit de l’Educació, l’or se l’ha endut l’Institut Sant Quirze del Vallès amb la seva proposta “Swap Party”, una festa per a intercanviar roba i potenciar el consum de segona mà. La medalla de bronze se l’ha penjat l’institut barceloní L’Alzina, que també forma part del projecte RED, amb la seva proposta “Campanya antiracista”, que busca “la construcció d’un món on el racisme i la xenofòbia siguin impensables”, segons ha comentat una professora de l’institut.
Seguint les petjades de l’edició passada, els Premis Blanquerna Impulsa han reconegut la feina dels centres educatius a l’hora d’impulsar projectes transversals per aconseguir un o més ODS. La guanyadora d’aquesta categoria ha estat l’escola Sant Ramon Nonat, de Barcelona, amb “Blau, construint la pau des de l’ombra”. Una de les seves impulsores, Anna Vila, ha subratllat que es pot “construir un món millor a través de l’art”, i és que “Blau” neix d’un conte infantil que repassa les crisis més recents que ha viscut el mar Mediterrani.
La “contracultura” dels ODS
Tant la directora general de Blanquerna, Giorgia Miotto, com el vicerector de la URL, Josep Rom, han felicitat l’alumnat per les seves propostes. Al seu torn, Miotto ha destacat la “mirada global” que els ODS aporten a la lluita climàtica i Rom ha conclòs l’acte amb una apel·lació a la joventut: “Esteu impulsant una contracultura, la d’anar a favor d’un món on puguem compartir i sobreviure”.
Informació elaborada en col·laboració amb Blanquerna-URL.
Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.