14 setembre 2024
spot_img
14 setembre 2024

Caps il·luminats

Les famoses carabasses de Halloween tenen un origen més sinistre del que creus

És un dels símbols més famosos de Halloween: la carabassa buida amb una cara retallada i una espelma a dins. Per a moltes famílies, preparar-les s’ha convertit en una tradició més: es va a un camp a collir la carabassa, es buida bé, es retalla la cara, s’aprofita el farciment per fer un pastís…

Però segons la mitologia cèltica, l’origen de les carabasses il·luminades és molt més funest i té a veure amb la guerra.

Un temible advertiment

Segons expliquen les llegendes, fa centenars d’anys hi havia un rei cèltic molt temut. El rei feia decapitar els enemics capturats i en penjava els caps a la vista de tothom com a advertiment.

Els celtes creien que l’ànima d’una persona es trobava al seu cap, per això era tan terrible que no els enterrés: podia despertar la ira dels morts.

Però el rei volia demostrar que no tenia por de res, ni tan sols dels esperits, així que va esperar que les aus carronyaires es mengessin els ulls i la carn i va fer servir les calaveres com a recipients per a les espelmes.

Les calaveres també són un símbol molt important del Dia de Morts mexicà. (Wikipedia)

Llanternes per espantar els esperits

La llegenda va quedar com a advertiment però, amb el pas del temps, es va convertir en una tradició de Halloween o Samhain, la festivitat de la cultura cèltica que celebrava la fi de les collites i honrava la memòria dels morts.

S’utilitzaven naps o remolatxes grossos que es buidaven per dins i s’hi ficava una espelma. De vegades es tallava una cara terrorífica per espantar els esperits o gastar bromes.

Una antiga llanterna feta de nap trobada a Irlanda. (Museum of Country Life)

Quan els primers immigrants irlandesos van arribar a Amèrica, es van trobar que no hi havia naps. Així que van utilitzar un altre vegetal que es conreava molt en aquell continent: la carabassa.

Als països de parla anglesa se les coneix com a Jack-O’-Lantern (Jack el de la Llanterna), un personatge del folklore irlandès que va intentar enganyar el Diable i va ser condemnat a vagar eternament per la terra amb una llanterna feta amb un nap tallat.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -