Repassem quins són els activistes i personatges famosos que fan campanya a favor del reciclatge i del medi ambient
Cada vegada hi ha més consciència mediambiental i més persones que dediquen els seus esforços a preservar la natura. No obstant això, n’hi ha alguns que destaquen per la seva tasca i pel seu gran impacte. Destaquem deu activistes i famosos coneguts per la seva lluita contra el canvi climàtic.
Greta Thunberg
L’activista sueca de 17 anys és una de les cares més conegudes de l’activisme mediambiental. Ha aconseguit arribar als joves i impulsar el moviment global en defensa del planeta Fridays For Future. Fins i tot va aconseguir estar nominada al Premi Nobel de la Pau l’any 2019.
Tot va començar quan tenia 15 anys. Cada divendres feia vaga de classe i s’asseia davant del Parlament suec per demanar-li al seu govern que s’impliqués més en la lluita contra el canvi climàtic. Va pujar fotografies i vídeos Instagram i Twitter i es van fer virals. Des de llavors ha acudit a diverses cimeres internacionals per demanar als governants que prenguin mesures per frenar l’escalfament global.
Wangari Maathai
Wangari Maathai, fundadora del Green Belt Movement, o ‘moviment del cinturó verd’, en català, va ser la primera dona africana a rebre el Premi Nobel de la Pau, el 2004.
El moviment va ser creat per Maathai en resposta a les necessitats de les dones de Kenya, que requerien combustible i aliments. Les dones van treballar juntes per plantar arbres a la zona i emmagatzemar aigua de la pluja, per proporcionar aliments i llenya.
Jane Goodall
Jane Goodall és una primatòloga i antropòloga coneguda arreu del món per la seva tasca a favor de la fauna salvatge. Es considera que és la persona més experta en ximpanzés salvatges del món. És Missatgera de la Pau de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) des de 2002.
Goodall té una fundació al seu nom, l’Institut Jane Goodall, que treballa per a tenir cura de la fauna i del medi ambient.
Al Gore
Va ser el vicepresident dels Estats Units durant el mandat de Bill Clinton (1993-2001), però se li coneix especialment pel seu activisme en contra del canvi climàtic. El 2007 es va estrenar la pel·lícula ‘Una veritat incòmoda’, en què el polític intentava conscienciar la població mundial sobre els perills del canvi climàtic.
El 2007 va rebre el Premi Nobel de la Pau juntament amb el Grup Intergovernamental d’Experts en el Canvi Climàtic (IPCC). Malgrat el seu activisme, ha rebut crítiques perquè algunes de les seves conductes no són molt ecològiques: per exemple, les seves residències consumeixen molta energia.
Boyan Slat
Boyan Slat és un empresari neerlandès de 25 anys, campió de la Terra d’ONU Medi Ambient i creador de The Ocean Cleanup, una organització que funciona des del 2013 amb l’objectiu de localitzar, eliminar i prevenir la contaminació causada pels plàstics concentrats a l’oceà.
L’organització investiga com reduir els residus de la mar i han creat prototips de barreres per recollir els plàstics dels oceans. Encara que els primers van fallar, l’últim projecte, llançat durant l’agost del 2019, va demostrar que podia recollir plàstic.
Leonardo DiCaprio
L’actor Leonardo DiCaprio és molt conegut per protagonitzar pel·lícules com ‘Titanic’, ‘El Llop de Wall Street’ o ‘El Renascut’, amb la qual va guanyar un Oscar. Però a més, és un activista molt conegut a favor del medi ambient.
Va crear la seva fundació el 1998 per protegir els ecosistemes. El 2014 va rebre el Clinton Global Citizen Award. També col·labora amb altres organitzacions, com World Wildlife Fund, Natural Resources Defense Council, National Geographic ‘s Pristine Seas i Oceans 5. Malgrat el seu activisme, l’actor ha rebut crítiques per utilitzar mitjans de transport com jets privats per desplaçar-se, que contaminen més que altres.
Gordon Matthew Thomas Sumnew (Sting)
L’antic vocalista de The Police és un ecologista convençut. Va fundar la Rainforest Foundation fa 30 anys per defensar les selves i les poblacions indígenes de l’Amazones.
La fundació, creada el 1987, també té projectes al sud d’Àsia i a Àfrica.
Coldplay
La banda de rock britànica liderada per Chris Martin és famosa arreu del món per cançons com ‘Viva La Vida’ o ‘Yellow’. A finals del 2019, el grup va saltar als titulars perquè anunciaven la cancel·lació de la gira del seu últim disc, ‘Everiday Life’, per raons mediambientals.
Martin va explicar als mitjans que la banda es prendria un temps durant el pròxim any, o potser dos, per veure com es podia aconseguir que la gira fos “sostenible i beneficiosa” pel grup i pel públic.
Jack Johnson
El cantant Jack Johnson ha dut a terme moltes iniciatives relacionades amb el medi ambient, sobretot per protegir els oceans.
Va crear la Johnson Ohana Charitable Foundation el 2008 juntament amb la seva dona Kim amb els beneficis de la gira d’aquest any, segons indica en la seva pàgina web. Fins i tot el seu cinquè àlbum, ‘To the sea’, està relacionat amb aquesta idea.
Bea Johnson
Bea Johnson és una activista de 46 anys que ha impulsat el moviment Zero Waste, una manera de viure sense produir residus.
Johnson ha escrit un llibre sobre el moviment i té un bloc, en el qual explica com aplicar les 5R en les quals es basa: rebutjar, reduir, reutilitzar, reciclar i “rot” (descompondre la matèria orgànica per fer-ne adob).
Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL
Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.