Podem fer servir aplicacions per aprendre pel nostre compte o millorar la interacció amb els alumnes
Per Laura Andrés
La Intel·ligència Artificial (IA) és la combinació d’algoritmes plantejats amb el propòsit de crear màquines que presentin les mateixes capacitats que l’ésser humà.
Aquesta tecnologia encara ens resulta llunyana i misteriosa, però des de fa uns anys forma part del nostre dia a dia. Per exemple, trobem aquesta tecnologia en el reconeixement facial dels mòbils o als assistents virtuals de veu.
La Intel·ligència Artificial té moltes aplicacions en diferents contextos. L’educació és un dels àmbits on més presència tindrà els propers anys.
Aquesta tecnologia facilitarà que els estudiants puguin aprendre de manera autònoma. També podrà utilitzar-se per millorar la participació dels estudiants i augmentar les taxes de finalització dels cursos.
Algunes plataformes ja utilitzen la IA per examinar les dades i identificar quines lliçons són efectives i quins necessiten millorar.
Els agents conversacionals intel·ligents, coneguts com chatbots, actuen com a professors, estudiants o tutors en entorns virtuals de formació. El desenvolupament d’aquesta mena de programari està evolucionant molt ràpidament.
També s’estan desenvolupant robots per a actuar com a tutors en cursos virtuals. Es proporciona als estudiants assessorament i una experiència d’aprenentatge immersiva, en la qual poden obtenir ajuda quan ho necessitin.
“Imitar” les expressions de les obres d’art
Al col·legi European Valley de Madrid han creat l’experiència Art-FaceFeeling. El projecte neix de treballar les expressions dels retrats a la classe d’art.
No només expliquen la història de quadres com La Gioconda (Leonardo da Vinci), Las Meninas (Diego de Velázquez) o El Crit (Edvard Munch), sinó que també intenten veure l’expressió o sentiments que mostra aquest quadre quan va ser pintat.
Es va desenvolupar una aplicació mòbil basada en PowerApps de MicrosoftEDU que, mitjançant el reconeixement de patrons en la cara, era capaç de jugar amb els percentatges d’alegria, tristesa, sorpresa i por.
Els alumnes es feien una foto intentant mostrar la mateixa emoció que el seu quadre, fins i tot imitant-ne la postura. Gràcies a l’app podien repetir i analitzar la foto tantes vegades com ho necessitessin, per apropar-se a aquest “percentatge” d’emoció que estaven buscant.
https://www.youtube.com/watch?v=nYKh50-ic7k
“Repta’m i Aprenc”
La Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT), que imparteix graus i màsters a la regió de Múrcia a més de 6.000 alumnes, va organitzar el concurs Repta’m i Aprenc, un programa destinat a alumnes d’educació secundària i batxillerat de la comunitat autònoma.
El concurs va arribar a 57 centres d’educació i va comptar amb el registre de prop de 3.800 alumnes. Els estudiants inscrits es reptaven a través d’una aplicació web, a la qual podien accedir des del mòbil, la tauleta o l’ordinador. Es feien preguntes de fins a 13 matèries de 3r i 4t de l’ESO i de 1r i 2n de batxillerat.
📣 Todo preparado para empezar con el taller de Rétame y Aprendo en la edición 2019 de #cableamarillo!! 💻🎁 @RetameyAprendo @UPCTnoticias pic.twitter.com/1gABpAUno9
— CPCD UPCT (@cpcd_upct) May 29, 2019
Millorar la interacció a classe
Hi ha moltes aules arreu del món on els professors ensenyen grups molt diversos d’estudiants de diferents cultures, que parlen diversos idiomes.
A l’Escola Secundària Pública Dhour Shweir al Líban, per exemple, van millorar la interacció acadèmica entre estudiants i educadors a través d’aplicacions com OneNote i Microsoft Teams, que proporciona traducció d’idiomes en temps real. Això va permetre als estudiants, que parlen diferents idiomes, comunicar-se entre sí.
Un professor australià, David Kellermann, va demostrar recentment com crear una experiència d’aprenentatge únic per als estudiants universitaris, des d’un bot de preguntes que pot respondre les consultes dels estudiants per si sol fins a un tauler de Power BI , que permet crear visualitzacions interactives.
Aquest tauler mostra com les respostes dels estudiants es comparen amb les dels seus companys i ajuda a crear paquets d’estudi personalitzats per a futures proves basades en el rendiment anterior.
Informació elaborada en col·laboració amb Microsoft