17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

Cinc obres per descobrir Rafael

L’italià Raffaello Sanzio es va convertir en un dels pintors més populars del Renaixement gràcies al realisme i la delicadesa dels seus quadres

Raffaello Sanzio va ser un dels pintors més importants del Renaixement italià, juntament amb altres grans artistes com Leonardo da Vinci o Miquel Ángel.

Rafael va destacar de seguida pels seus treballs de dibuix i pintura, encara que també va realitzar alguns projectes com a arquitecte.

Malgrat que va tenir una vida curta (va morir als 37 anys) va ser l’autor de centenars d’obres, algunes de les quals s’han convertit en icones artístiques i són conegudes a tot el món.

 

L’Escola d’Atenes

El mural de L’Escola d’Atenes és la seva obra més universal. Va ser pintada entre 1509 i 1511 com un encàrrec per decorar les Estances Vaticanes, els apartaments privats del papa al Vaticà.

La pintura recrea una trobada de filòsofs de l’època clàssica, un període que va servir d’inspiració al Renaixement. Plató i Aristòtil debaten al centre de la imatge, envoltats d’altres pensadors, científics i matemàtics de l’època.

També apareixen el matemàtic Pitàgores treballant amb un llibre i l’enginyer Arquímedes sostenint un compàs, a més d’altres personatges històrics com Sòcrates o Alexandre Magne.

El mateix Rafael no va desaprofitar l’oportunitat per a autoretratar-se en un racó de l’escena. El mural es troba a la Sala de la Signatura, on també poden contemplar-se altres grans frescos de l’artista.

 

Les esposalles de la Mare de Déu

Les esposalles de la Mare de Déu va ser una de les primeres obres amb les quals Rafael va començar a ser reconegut com a artista. El quadre data de 1504, any en què es va traslladar d’Urbino (la seva ciutat natal) a Florència, on va desenvolupar la seva carrera com a pintor.

Es considera que el quadre està inspirat en una altra obra de Pietro Perugino, un famós pintor que tenia un taller a Florència, on Rafael va treballar com a aprenent.

Totes dues obres tenen un format gairebé idèntic, però la pintura de Rafael demostra el seu domini de la perspectiva i la composició, és a dir, la posició de les figures dins del quadre per a transmetre naturalitat. Així va ser com va començar a guanyar popularitat com a pintor.

 

Les Gràcies

El quadre de Les Gràcies és una altra de les seves obres més conegudes. També va ser pintada durant la seva estada a Florència, cap a l’any 1504.

Es tracta d’una pintura petita, de tot just 17 centímetres, en la qual es pot veure tres dones nues amb els braços entrellaçats.

Rafael es va inspirar en la Les Tres Gràcies de Siena, una escultura romana del segle IV-II a. C. que representa les Càrites, divinitats gregues de la bellesa, la naturalesa i la fertilitat. La mitologia grecoromana va ser una gran font d’inspiració per a la cultura del Renaixement.

https://www.facebook.com/HeroNLorraineRenaissance/photos/a.919079664789549/944425165588332/?type=3&theater

 

Madonna Sixtina

La Madonna Sixtina és un quadre pintat entre 1513 i 1514, quan Rafael ja s’havia traslladat a Roma i era un dels pintors preferits de les classes influents.

Es creu que la pintura va ser encarregada per a decorar la tomba del papa Juli II, el primer gran mecenes de Rafael. La madona o verge apareix sobre un terra de núvols, com si baixés del cel, amb el nen Jesús als braços.

A l’esquerra apareix Sant Sixt, que va ser papa de l’església catòlica al segle V, i a la dreta Santa Bàrbara, una màrtir cristiana. Els dos àngels als peus de l’obra també s’han convertit en una icona molt popular.

 

La Transfiguració

Es considera l’última obra de Rafael i va quedar inacabada després de la seva mort, el 6 d’abril de 1520, quan feia 37 anys. El seu amic i deixeble Giulio Romano va ser l’encarregat d’acabar-la poc després.

Al quadre es poden veure dues parts molt diferenciades: a la part inferior es representen els Apòstols intentant guarir un nen posseït pel dimoni o epilèptic; a la part superior es mostra la transfiguració de Jesús, un episodi de la Bíblia en el qual Jesús es transforma i envolta de llum divina.

L’obra destaca pel contrast de les dues escenes, que es diferencien sobretot per la il·luminació i representen la vida terrenal i la celestial. Per a molts aquesta pintura resumeix la trajectòria de Rafael i la seva evolució com a artista.

 

Arquitecte papal

Encara que Rafael és conegut sobretot pels seus quadres, també va realitzar alguns projectes d’arquitectura. El 1514 va ser nomenat arquitecte principal de la Basílica de Sant Pere, un temple construït al llarg dels segles sota les ordres de nombrosos arquitectes.

Al llarg la seva vida, Rafael va dissenyar altres edificis a Roma, malgrat que la majoria de les seves obres arquitectòniques van ser derribades o modificades després de la seva mort.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -