25 abril 2024
spot_img
25 abril 2024

Cinema saudita a favor dels drets humans

La primera pel·lícula rodada per una directora de cinema a l’Aràbia Saudita denuncia la discriminació contra les dones

A l’Aràbia Saudita una cosa tan habitual com anar al cinema o rodar una pel·lícula ha estat prohibit fins fa ben poc. Ho sabies que fins l’any passat no hi havia sales de cinema?

Malgrat les prohibicions, els últims anys alguns creadors han intentat fer pel·lícules, sovint clandestinament o rodant fora del país per evitar la persecució i la censura.

La primera pel·lícula rodada del tot a l’Aràbia Saudita és del 2012 i qui ho va aconseguir va ser, precisament, una dona. La directora de cinema Haifaa al-Mansour va filmar al seu país ‘La bicicleta verda’, una pel·lícula que denuncia la discriminació que viuen les dones saudites.

Filla del poeta Abdul Rahman Mansour, Haifaa al-Mansour va tenir la sort de créixer amb una educació igualitària. Des de petita va creure que es podria dedicar al que volgués, per això va decidir fer cinema.

No obstant això, el camí no va ser fàcil i la Haifaa va haver de fer front a molts inconvenients per realitzar el seu projecte. Durant el rodatge, de vegades havia d’amagar-se en un cotxe i donar les instruccions a través de walkie-talkies mentre els que rodaven al carrer eren els seus companys masculins.

Anar amb bicicleta, un somni per a les nenes

La protagonista de La bicicleta verda és la petita Wadjda, una nena de 10 anys que pateix la falta de drets i llibertats que afecten la dona en la societat saudita.

Accions quotidianes com anar amb bicicleta o jugar amb els nois estan totalment prohibides per a la protagonista només pel fet de ser una nena. I malgrat tot, la Wadjda somia amb una bicicleta verda per competir amb el seu amic Abdullah, amb qui té prohibit jugar.

La pel·lícula també ens mostra la realitat de la mare de la Wadjda, que té prohibit conduir i que depèn del seu xofer per anar a la feina. Fins el juny del 2018, les dones a l’Aràbia Saudita tampoc podien conduir un cotxe.

La història serveix per denunciar moltes altres limitacions que les dones pateixen a l’Aràbia Saudita, com la prohibició de deixar-se veure pels homes o de riure massa alt, practicar determinats esports o maquillar-se.

La directora Haifaa al Mansour es va inspirar en la vida de la seva neboda per fer aquesta pel·lícula.

La directora de cinema Haifaa al-Mansour. (Mané Espinosa)

La primera sala de cinema en 35 anys

Després de 35 anys de prohibició, l’Aràbia Saudita va estrenar la seva primera sala de cinema el 2018. Es va estrenar amb la projecció de la pel·lícula Black Panther.

Malgrat la prohibició, la població saudita havia pogut gaudir de les pel·lícules gràcies als videoclubs i la televisió. Així va ser com Haifaa al-Mansour va descobrir les pel·lícules de Bruce Lee o de Walt Disney quan era petita.

Gràcies a la seva determinació i obstinació, va superar les dificultats per tirar endavant la seva pròpia pel·lícula.

“Espero haver fet una pel·lícula que estigui a prop de la vida de les dones saudites i que animi a desafiar les càrregues socials i polítiques que les envolten. Les noies com la Wadjda tenen la capacitat de canviar i redefinir la nostra nació”, va assegurar la directora en l’estrena de la seva pel·lícula.

Després de La bicicleta verda, Haifaa al Mansour ha dirigit la pel·lícula ‘Mary Shelley’, una biografia sobre l’autora de Frankenstein, una de les primeres figures feministes de la història moderna.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -