2 maig 2024
spot_img
2 maig 2024

Claus per rodar un curt des de casa

Posa a prova el teu talent cinematogràfic durant el confinament amb aquests consells professionals

Per Judith Vives

La pandèmia provocada pel nou coronavirus ens obliga a passar uns dies tancats a casa per contribuir a frenar els contagis. Afortunadament, comptem amb les noves tecnologies per no avorrir-nos, i fins i tot poden ajudar-nos a explorar la nostra faceta més creativa.

Per exemple, amb només la càmera del mòbil i alguna aplicació d’edició podem convertir-nos en autèntics directors de cinema i rodar la nostra primera pel·lícula.

Està clar que si volem dedicar-nos al món de cinema i l’audiovisual necessitarem una bona formació tècnica. Però per fer el nostre primer curt rodat a casa, uns petits consells poden ser suficients per estrenar-nos com a cineastes.

L’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) ens ofereix alguns consells bàsics per realitzar un curtmetratge.

 

Abans de res, diversió

El primer objectiu de rodar un curt a casa, o on sigui, és que sigui divertit. Així ens ho aconsella Aintza Serra, directora del programa Cine Base de l’ESCAC.

L’objectiu d’aquest programa és introduir la narrativa audiovisual com a competència bàsica en l’educació secundària i ensenyar els estudiants a “llegir i escriure audiovisualment de la mateixa manera que aprenen a llegir i escriure de manera convencional”, explica Serra.

Ho fan mitjançant tallers dirigits tant a professors com a alumnes, en els quals els joves aprenen i posen en pràctica les bases per rodar una peça audiovisual.

“És una activitat molt divertida en què es desenvolupen moltes altres habilitats, com el treball en equip“, afegeix.

 

Pensar en el públic

A més de divertir-se, també és important entretenir els altres, de manera que la segona recomanació per als futurs directors és que tinguin l’espectador sempre present.

“Cal pensar en qui veurà el nostre curt i a qui li volem explicar aquesta història”, comenta Serra.

 

Emocionar

Una altra clau a tenir en compte a l’hora de fer cinema és l’emoció. Hem de tenir clar si volem fer riure, plorar, fer por, mostrar amor, documentar o provocar qualsevol altre tipus d’emoció.

Per això és important definir un punt de vista i tenir clar des d’on volem explicar la història que provoqui aquestes emocions.

 

Escriure la història i definir els personatges

Haurem de pensar en la història que volem explicar i posar-la per escrit en un petit guió.

En aquest guió definirem l’estructura del relat que volem posar en imatges i detallarem quin és el plantejament, el nus i el desenllaç.

Perquè el nostre curt funcioni, necessitem un personatge potent que sigui el motor d’aquesta història. Tal com expliquen des de l’ESCAC: no hi ha història sense personatge, perquè és amb qui empatitzem i ens identifiquem.

Com millor sigui aquest personatge i més capes tingui, millor serà la història. Si el personatge està ben dibuixat, no necessitarem moltes accions perquè la història funcioni.

 

L’estil del curt

Finalment, és important tenir clars alguns aspectes narratius per posar la nostra història en imatges.

Per exemple, pensar en els espais en què anem a rodar, si necessitarem decorats, quins tipus de pla utilitzarem, si posarem música, si hi haurà una veu en off i altres aspectes similars.

Ara que ja saps com començar el teu primer projecte cinematogràfic a casa, només has de posar la teva creativitat en acció. Si vols algunes idees, pots veure alguns dels curts del Festival #Yomeruedoencasa organitzat per DeAplaneta i Atresmedia Cine, amb la col·laboració de l’ESCAC i Cine Base.

A partir del 24 d’abril podràs votar el teu curt preferit i contribuir a triar el Premi del Públic, seguint els perfils de @escac @cinebase @deaplaneta @atresmedia #yomeruedoencasa.

Informació elaborada en col·laboració amb l’ESCAC

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -