18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Colòmbia s’omple de flors

La Fira de les Flors de Medellín ret homenatge a la cultura dels ‘silleteros’ i és una de les celebracions més antigues del país

Cada any, durant el mes d’agost, la ciutat colombiana de Medellín s’omple de milions de flors que afegeixen encara més color als carrers. Aquest esclat primaveral a ple estiu es deu a la Fira de les Flors. Enguany, a causa del coronavirus, la festa s’ha aplaçat fins al novembre.

L’origen d’aquest festival es troba a l’Exposició Anual de Flors i Hortalisses de 1906. En aquesta exposició es presentaven els productes de la regió per tal de promocionar la indústria floral i agrícola, una de les més importants de Medellín.

A la dècada de 1950, l’ajuntament de la ciutat va començar a celebrar el Dia de la Flor. Però no va ser fins al 1957 quan es va organitzar la primera Fira de les Flors.

Els protagonistes d’aquesta festa són els silleteros, artesans de les flors que carreguen a l’esquena les silletas: una espècie d’escuts coberts de flors de tota mena amb les quals componen paisatges, retrats, dibuixos, missatges… Alguns poden pesar fins a 70 quilos.

Durant la primera edició de la Fira, 40 silleteros van desfilar pel centre de la ciutat, una tradició que s’ha mantingut fins avui. Actualment, la Desfilada dels Silleteros compta amb més de 500 participants que recorren els carrers de la ciutat.

El festival és un homenatge a la cultura silletera que forma part de la cultura i la història d’aquesta zona de Colòmbia.

 

Un país de contrastos

Com la majoria de països d’Amèrica Llatina, durant segles Colòmbia va ser una colònia sota el domini de la Corona Espanyola.

A principis del segle xix, els exèrcits de Napoleó van envair Espanya. La notícia va creuar l’oceà Atlàntic i va donar ales als líders revolucionaris que volien independitzar-se. Així va ser com Colòmbia va declarar la independència el 20 de juliol del 1810.

Colòmbia és l’únic país de Sud-amèrica que té costa a l’oceà Atlàntic i Pacífic. El territori colombià arriba fins a la serralada dels Andes i una part de la selva amazònica, per això té un clima i uns paisatges molt variats.

Com que està tan a prop de l’equador terrestre, té un clima tropical amb només dues estacions: l’estació humida (d’abril a octubre) i l’estació seca (de desembre a febrer). La humitat i la vegetació frondosa fan de Colòmbia el segon país del món amb més biodiversitat: s’hi han registrat més de 50.000 espècies.

La població colombiana també és molt diversa i inclou els descendents dels indígenes (que habitaven aquesta regió abans que arribessin els europeus), els descendents dels conqueridors europeus i dels esclaus africans que van ser portats de l’Àfrica fins a Amèrica.

 

El torn de la pau

Després d’independitzar-se el 1810, Colòmbia va començar un període d’inestabilitat: conservadors i liberals es van enfrontar en diferents guerres per controlar el país. El conflicte ha durat fins al segle xxi, amb exèrcits de guerrillers o “guerrilles” d’extrema esquerra que s’oposen al govern conservador.

L’any 2012 va començar un procés de pau amb un d’aquests grups, les FARC (Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia). Les negociacions es van allargar durant anys i el 2016 es va redactar un acord de pau i reconciliació entre tots dos bàndols.

L’acord es va sotmetre a referèndum i la majoria de la població colombiana va votar-hi en contra. Malgrat això, el govern va començar a aplicar l’acord de pau el 2017.

Des d’aleshores, representants de l’administració, de les Nacions Unides i ONG treballen per acabar amb la violència, integrar els guerrillers a la societat i garantir que els colombians puguin viure en pau.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -