7 novembre 2024
spot_img
7 novembre 2024

Com la tecnologia educativa promou el pensament crític

Desenvolupar aquesta habilitat és essencial no només per a la feina sinó també per a la vida quotidiana

Per Judith Vives

La tecnologia educativa o EdTech (com es coneix en anglès) és molt més que incorporar recursos tecnològics a l’aula. Mitjançant aquesta tecnologia es poden fomentar i desenvolupar habilitats importants per a la formació dels joves. Una de les més importants és el pensament crític.

El pensament crític no és només una de les soft skills més buscades al món laboral. És una habilitat que necessitem per a la nostra vida quotidiana, ja que ens ajuda a prendre decisions, resoldre problemes o debatre.

La racionalitat i el raonament basat en l’evidència són el nucli d’aquesta habilitat. Quan es fomenta des de ben petits, ajuda els alumnes a pensar creativament i connectar els punts entre els conceptes. A més a més, el pensament crític va més enllà d’una àrea temàtica específica: és una habilitat transversal i essencial per al progrés dels estudiants.

Encara que alguns experts argumenten que el pensament crític no es pot ensenyar, d’altres defensen que els professionals de l’educació poden fer molt a l’aula per fomentar aquesta manera de pensar. I, si pensem en l’educació del segle XXI, la tecnologia hi té un gran paper.

 

Pensar críticament a l’aula

Alguns dels educadors i pares d’avui temen que la tecnologia converteixi els alumnes en consumidors passius d’informació. No obstant això, des d’Acer defensen que, si es fa servir amb precisió, fomenta les habilitats de pensament crític de manera constructiva.

Els experts d’Acer han reunit en una llista una sèrie d’activitats per a l’aula que es basen en la tecnologia i que poden ajudar a desenvolupar el pensament crític d’una manera divertida i creativa.

 

Codificació

La codificació implica la resolució de problemes i, alhora, ensenya que de vegades hi ha més d’una resposta correcta. En segon lloc, motiva els nens a no deixar d’intentar-ho i no témer els errors. A més, té un aspecte literari, ja que està centrat en un idioma.

 

Projectes STEM
Desenvolupar activitats pràctiques de l’àmbit STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) capacita els estudiants perquè s’arrisquin i explorin les relacions de causa i efecte en cada problema.

 

Esports electrònics
Els jocs i els esports electrònics poden ajudar a treballar habilitats com el treball en equip o el pensament crític.

 

Investigació
Animar els estudiants a participar activament en el seu aprenentatge també promou el pensament crític. Així, es poden assignar diversos temes perquè els joves investiguin per internet i seleccionin una sèrie de recursos fiables per consultar-los. Per aconseguir-ho, hauran d’aplicar el sentit crític.

Més informació sobre Acer for Education aquí

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -