Blanquerna-URL incorpora la perspectiva en drets de la infància als seus estudis universitaris
Per Judith Vives
L’educació és un dret humà fonamental i és essencial per fer possible un desenvolupament sostenible i equilibrat de tota la societat. Conscients d’això, l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va incloure l’Educació de qualitat com un dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible en la seva Agenda 2030.
La meta d’aquest objectiu és assegurar que totes les persones tinguin accés a una educació inclusiva, equitativa i de qualitat al llarg de tota la vida. L’educació de qualitat no només es tracta d’adquirir coneixements, sinó també de desenvolupar habilitats i valors que permetin als individus participar activament en la societat i millorar la seva qualitat de vida.
Per assolir aquest objectiu, és necessari que els governs, les organitzacions i la societat en general treballin junts per garantir una educació accessible i de qualitat per a tothom. Cal treballar per eliminar les barreres econòmiques, culturals i geogràfiques que impedeixen que les persones accedeixin a l’educació.
A més, l’educació ha d’adaptar-se a les necessitats de cada persona, reconeixent les seves forces i debilitats i oferint oportunitats per al seu desenvolupament personal i professional. Per això, també hem de vetllar per millorar la qualitat de l’ensenyament i la formació docent.
Estudis universitaris amb perspectiva en drets de la infància
Una iniciativa interessant en aquest sentit és la de Blanquerna-URL, que gràcies a un conveni de col·laboració signat amb UNICEF Comitè Catalunya, ha incorporat la perspectiva en drets de la infància als seus estudis universitaris.
Gràcies a aquest conveni, Blanquerna-URL promou i inclou l’enfocament en drets dels nens als estudis universitaris que imparteixen les tres facultats en els àmbits de l’Educació, la Salut, l’Esport, la Comunicació i les Relacions Internacionals.
Aquest conveni és el primer que UNICEF ha signat amb una universitat de Catalunya que contempla la inclusió de la perspectiva en drets de la infància en els seus plans d’estudis des d’una mirada competencial, interdisciplinària i interprofessional. Aquesta col·laboració també contempla la posada en marxa de diversos projectes per sensibilitzar sobre aquest tema a la comunitat universitària i la ciutadania.
Premis Blanquerna Impulsa
L’Educació de qualitat és també un dels ODS elegits a la nova convocatòria dels Premis Blanquerna Impulsa, organitzats per Blanquerna-URL i destinats a estudiants de 4t d’ESO, batxillerat o cicles formatius de qualsevol centre educatiu a Catalunya, Andorra o les Balears.
Els premis se centren aquest any en els objectius Fam zero (ODS2), Educació de qualitat (ODS4) i Acció climàtica (ODS13). Els centres educatius poden presentar projectes en dues modalitats: projectes ideats per un grup d’estudiants i projectes globals de centre, iniciats per la pròpia direcció. Hi ha quatre categories: salut, comunicació, relacions internacionals i educació.
T’agradaria aportar el teu granet de sorra per aconseguir que tots els nens del món tinguin accés a una educació de qualitat? Si és així, no perdis l’oportunitat de presentar la teva proposta als Premis Blanquerna Impulsa.
Pots presentar propostes de projectes per sensibilitzar el teu entorn sobre la importància de l’educació o alguna campanya per recollir fons per ajudar a construir escoles en països en vies de desenvolupament. Tens altres idees genials? Anima als teus companys i no deixis passar aquesta convocatòria.