Societat / Història / Notícia del Dia

Comença el conclave per escollir el nou papa

El Vaticà es prepara per acollir la reunió secreta en què els cardenals decidiran qui succeirà Francesc com a pontífex

Durant el conclave, milers de persones es reuneixen a la Plaça de Sant Pere, al Vaticà, per esperar el resultat de les votacions. (Mayumi Maciel / Pexels)
Durant el conclave, milers de persones es reuneixen a la Plaça de Sant Pere, al Vaticà, per esperar el resultat de les votacions. (Mayumi Maciel / Pexels)

Aquest 7 de maig comença el conclave, la trobada en què els cardenals del Vaticà es reuneixen per escollir el nou papa. La votació té lloc dues setmanes després de la mort del papa Francesc, el darrer bisbe de Roma. Aquest és el càrrec més important de la religió catòlica, per això és un esdeveniment que segueixen milions de persones a tot el món. 

El conclave comença aquesta tarda, quan tindrà lloc la primera votació. Els cardenals electors entraran a la Capella Sixtina al voltant de dos quarts de quatre de la tarda i votaran per primera vegada. És gairebé impossible que un candidat obtingui la majoria en aquesta primera votació, que serveix principalment per veure quins cardenals tenen més suports

Per això, s’espera que cap a les sis o les set de la tarda aparegui la primera fumata negra, que indica que els cardenals han votat, però que no han arribat a un acord. Aquest fum fosc surt d’una xemeneia instal·lada a la Capella Sixtina i es produeix quan es cremen les paperetes de votació. Quan finalment s’elegeixi el nou papa, la fumata serà blanca.

Els cardenals hauran de votar quatre vegades al dia (dues al matí i dues a la tarda) i el procés continuarà fins que s’elegeixi un nou pontífex. Perquè un candidat sigui escollit, cal que obtingui una majoria de dos terços dels vots. Enguany, participaran 133 cardenals amb dret a vot, de manera que el futur papa necessitarà el suport d’almenys 87 d’ells.

Els dies previs al conclave, així com en els moments en què no estan votant, els cardenals aprofiten per parlar entre ells, intercanviar opinions i buscar aliances de cara a escollir el nou papa. 

Una reunió a porta tancada

Una de les principals característiques del conclave és el seu caràcter secret: es tracta d’una reunió a porta tancada, sense accés per al públic ni per als mitjans de comunicació. L’única manera de conèixer el resultat de les votacions és a través de les fumates que van sortint des de la xemeneia de la Capella Sixtina.

D’aquesta manera, els cardenals electors són els únics que coneixen què passa durant les votacions, així com les converses, aliances i reflexions que sorgeixen durant aquests dies. Aquest nivell tan alt de confidencialitat pretén que els cardenals puguin escollir lliurement al seu candidat favorit, sense pressions externes. 

Per aconseguir aquest hermetisme, els cardenals estan aïllats durant el temps que dura el conclave; per exemple, no tenen accés als seus telèfons mòbils. A més, han de jurar que guardaran secret de tot el que passi durant aquests dies. Per la seva banda, el Vaticà desactiva la xarxa de cobertura de telefonia a tot el seu territori.

Quan els cardenals arribin a un acord, el candidat més votat haurà de decidir si accepta el càrrec de papa i quin nom vol com a pontífex. Després es dirigirà a una habitació on es quedarà tot sol i es vestirà amb un hàbit blanc. Ja preparat, sortirà al balcó de la basílica de Sant Pere, on per primera vegada es dirigirà als fidels

Detalls i curiositats d'aquest conclave

Anàlisi Gemma Bonet
Periodista de Catalunya Ràdio especialista en el Vaticà
  • Detalls i curiositats d'aquest conclave
    Anàlisi Gemma Bonet
  • Com t’afecta aquesta notícia?

    El conclave és un esdeveniment amb una gran importància en l’àmbit mundial. Per als creients és un procés fonamental en què s’escull al líder espiritual de l’Església catòlica. Però els que no practiquen aquesta religió també segueixen aquesta elecció, ja que té un impacte cultural, polític i social al món.

    El papa, també conegut com a bisbe de Roma, és una figura influent en l’àmbit internacional perquè opina sobre temes globals com la pau, la pobresa, el medi ambient o els drets humans. 

    Això fa que els mitjans de comunicació de tot el món segueixin de prop l’elecció del nou pontífex, amb retransmissions en directe per explicar la darrera hora d’aquesta cerimònia. 

    A més, aquest esdeveniment litúrgic també ens pot servir per aprendre sobre el Vaticà. Si alguna vegada viatges a Roma i vas al Vaticà, podràs visitar la Plaça de Sant Pere o la Capella Sixtina, decorada amb els famosos frescos de Miquel Àngel. Ara ja sabràs que aquests llocs són joies arquitectòniques, però també escenaris clau al conclave.

    L’ABC de la notícia

    Conclave: reunió secreta dels cardenals de l’Església catòlica per escollir un nou papa.

    Fumata blanca/negra: fum que indica el resultat de la votació papal. Si és blanca vol dir que hi ha un nou papa, si és negra significa que els cardenals encara no s’han posat d’acord. 

    Hàbit blanc: vestimenta oficial que utilitza el papa, composta per una mena de túnica de color blanc.

    Capella Sixtina: capella ubicada al Vaticà, coneguda pels seus frescos de Miquel Àngel i per acollir la celebració del conclave.

    Verifica la comprensió!

    Aquesta notícia forma part de l’especial informatiu dedicat al papa Francesc. Consulta els articles que s’hi inclouen i la situació d’aprenentatge per treballar el tema a l’aula.

    Resum de la privadesa
    Junior Report

    Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

    Galetes estrictament necessàries

    Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

    Galetes de tercers

    Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

    El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

    Galetes addicionals

    Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

    (Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)