21 novembre 2024
spot_img
21 novembre 2024

Coneixes els teus drets i responsabilitats com a consumidor?

Les lleis ens protegeixen d’abusos quan comprem, però també ens hem de conscienciar sobre el consum sostenible

Per Judith Vives

Com a consumidors tenim una sèrie de drets que ens protegeixen de possibles abusos o excessos. El primer a assenyalar la importància d’aquests drets va ser John F. Kennedy, president dels Estats Units entre el 1961 i el 1963. El 15 de març: Dia Mundial dels Drets del Consumidor es va establir el 1983 i el 1985 les Nacions Unides van llançar un decret per protegir els consumidors, reivindicant i reconeixent els seus drets a nivell internacional.

Segons aquest decret, totes les persones tenim una sèrie de drets comuns quan comprem, com per exemple: el dret a triar, a ser compensat, a rebre informació sobre els productes, etc.

No obstant això, com a consumidors també tenim deures i responsabilitats. Hem de ser exigents i informar-nos sobre els productes que volem adquirir. Per exemple, és important preguntar-nos sobre la procedència dels productes que comprem, els materials amb què s’han elaborat, en quines condicions treballen les persones que els fabriquen o si són productes que protegeixen el medi ambient. Aquestes i altres qüestions ens converteixen en consumidors crítics i conscienciats amb la sostenibilitat.

 

Producció i consum responsables

Promoure un consum responsable és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides (ONU). Concretament, l’ODS 12: Producció i consum responsables ens recorda que el consum i la producció mundials impacten en el medi ambient i que cal impulsar nous models sostenibles, com ara l’economia circular.

Nosaltres, com a consumidors, podem aportar el nostre gra de sorra a aquest objectiu adoptant una actitud crítica i conscient sobre el que comprem cada dia.

Segons dades de l’ONU, el 20% de la població consumeix un 80% dels recursos que hi ha a tot el planeta. Tot i que tots necessitem adquirir aliments, roba, educació, salut i altres productes, també hem d’aprendre a fer un ús racional dels recursos naturals. Només així aconseguirem un món més sostenible per a tothom.

 

Premis Blanquerna Impulsa

L’ODS 12: Producció i consum responsable és un dels que protagonitzen la nova edició dels Premis Blanquerna Impulsa. Aquests premis, promoguts per Blanquerna-URL, animen els estudiants i docents de 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius a presentar treballs per fer possibles els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Així doncs, si tens alguna idea o projecte que ajudi la teva escola o comunitat a conscienciar-se sobre el consum i la producció sostenibles, pots presentar-lo a aquesta convocatòria dels premis. A més de presentar treballs relacionats amb l’ODS12, també podeu participar amb projectes relacionats amb l‘ODS 14: Pau, justícia institucions sòlides i l’ODS 17: Aliances per assolir els objectius.

Hi ha quatre categories de premis: àmbit educatiu, comunicatiu, de salut i àmbit internacional. Pots presentar els treballs de forma individual, en petits grups o fins i tot com a projecte global de centre. Consulta les bases a la web dels premis.

Informació elaborada en col·laboració amb Blanquerna-URL

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -