26 abril 2024
spot_img
26 abril 2024

Consciència mediambiental al cinema i la literatura

Pel·lícules i llibres ens apropen als motius pels quals és necessari cuidar el medi ambient i quines conseqüències pot tenir la contaminació a llarg termini 

Per Núria Torras

El cinema i la literatura són una finestra per poder aprendre sobre el món que ens envolta. Ens ajuden a reflexionar sobre temes que ens afecten a tots com, per exemple, el canvi climàtic

L’emergència climàtica és un fet demostrat per científics de tot el món. Escriptors i cineastes s’han inspirat en aquesta crisi per crear algunes de les seves obres més memorables, en les que assenyalen quines són les causes del canvi climàtic o imaginen com podria ser un futur marcat per aquesta problemàtica. 

Proposem una selecció de pel·lícules i llibres que reflexionen sobre el medi ambient i l’ecologisme des de diferents escenaris.

 

Cinema

La princesa Mononoke (1997)

Totes les pel·lícules de l’Estudi Ghibli inclouen un missatge social. En aquest cas, es tracta del poc respecte que té l’ésser humà cap a la natura.

L’Ashitaka és un príncep maleït que es veu obligat a abandonar la seva terra i buscar respostes en boscos misteriosos. Es toparà amb una lluita entre els déus que hi viuen, ajudats per San, la protagonista d’aquesta història, i els habitants d’un poble. Representa la lluita entre la natura i l’Home.

 

WALL-E (2008)

En aquest clàssic de Disney Pixar, que es va dur l’Oscar a la millor pel·lícula d’animació l’any 2009, es fa una crítica al consumisme.

El protagonista és el robot WALL-E, que es troba a la Terra. Els humans van abandonar el planeta a causa de la gran quantitat de residus i abocadors que van abandonar al seu pas. Van deixar al petit robot perquè netegés les escombraries i busqués senyals de vida. Per a la seva sorpresa, acaba trobant a EVA, un altre robot amb el qual compartirà infinitat d’experiències.

 

The Day After Tomorrow (2004) 

Un climatòleg adverteix als dirigents polítics de les imminents conseqüències del canvi climàtic… però no s’actua a temps.

Diferents fenòmens naturals relacionats amb l’escalfament global comencen a produir-se fins que el planeta entra en una nova era glacial.

Va ser de les primeres pel·lícules de gran repercussió que va tractar els possibles efectes del canvi climàtic. El film ens mostra un escenari exagerat, però la por i la tensió obliguen a l’espectador a meditar sobre les conseqüències per al medi ambient.

https://youtu.be/gMSWZVYqjmI

 

Literatura

Dune, de Frank Herbert (1965)

És el primer número d’una trilogia de ciència-ficció, encara que el seu èxit va ser tan gran que va acabar per escriure un quart llibre.

Aquesta complexa història de ciència-ficció transcorre al planeta Arrakis, lloc en el qual l’aigua és el bé més preuat. Les aventures que viu l’adolescent protagonista reflecteixen la importància de comprometre’s amb l’entorn.

El director David Lynch va fer ja una adaptació cinematogràfica d’aquesta mateixa novel·la l’any 1984 i Denis Villenueve tornarà a portar-la a la pantalla gran el desembre de 2020.

 

Trilogia El día que…, Paola Calasanz (2017)

Paola Calasanz (Dulcinea en Instagram) ha escrit la trilogia romàntica ‘El día que…’. Està composada per les novel·les El día que sueñes con flores salvajes, El día que el océano te mire a los ojos i El día que sientas el latir de las estrellas

L’autora, a mesura que es desenvolupen les històries d’amor dels seus joves protagonistes, aprofita per presentar temes com el vegetarianisme, el maltractament animal, el reciclatge i la contaminació marina.

https://www.instagram.com/p/B_u87xTjkv2/

 

Cenital, Emilio Bueso (2012)

Aquesta novel·la de l’autor Emilio Bueso va guanyar el premi Celsius en 2013 a la millor novel·la de terror, ciència-ficció o fantasia publicat inicialment en castellà.

L’acció se situa en el futur, en un moment en què el petroli s’esgota. L’autor posa el focus en un grup antisistema que conviu en una vila ecològica i es reuneix al voltant d’un líder profètic per evitar el col·lapse econòmic de la societat.

https://www.instagram.com/p/Be2TNzKnUap/

Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -