Descobreix com evitar l’obsolescència programada i contribueix a un consum més durador
Els fabricants de productes i aparells electrònics fabriquen els aparells perquè fallin passat un temps o deixin de funcionar directament. Així aconsegueixen que la gent segueixi comprant i que el seu negoci tingui beneficis.
Aquesta metodologia es coneix com a obsolescència programada: limitar la vida útil d’un producte expressament perquè es continuï consumint.
No obstant això, hi ha diverses coses que podem fer per reduir els efectes de l’obsolescència: des de reparar les nostres pertinences fins a promoure un consum més sostenible entre els nostres familiars i amics.
https://twitter.com/cextremadura/status/942809323834667008
És a les teves mans
Molts objectes que utilitzem cada dia estan programats per durar un temps limitat: mòbils, ordinadors, vambes, roba, llibres de text…
Algunes iniciatives treballen per donar a conèixer les empreses o els fabricants que més apliquen l’obsolescència programada als seus productes. D’aquesta manera, s’espera que les crítiques i l’opinió pública els obliguin a rectificar.
L’ONG Amigos de la Tierra ha encunyat el terme “alargascencia”: prolongar la vida dels productes inútils.
Amigos de la Tierra també ofereix un directori d’establiments que donen una segona vida als productes, ja sigui reparant, intercanviant o venent productes de segona mà.
Es tracta d’una iniciativa col·laborativa: totes les persones ajuden a trobar, escriure i difondre informació sobre els establiments o projectes que es dediquin a allargar la vida dels productes.
La millor solució: ser creativ@
Altres organitzacions aprofiten l’oportunitat per desenvolupar iniciatives socials i allargar la vida útil dels productes.
Un exemple és la Fundació Deixalles, que treballa reparant ordinadors o altres dispositius tecnològics. La fundació contracta persones en risc d’exclusió social: persones vulnerables, en situació de pobresa, i de vegades en situacions més complicades com la drogoaddicció o la violència familiar.
Después de Reyes, ¿no caben los juguetes en tu casa?
Puedes donar a @Deixalles los que no usa la gente menuda de tu hogar
En Taller Juguetes los revisamos y ponemos a disposición del público
Que la alegría del juego llegue a todo el mundo#Reduce #Reutiliza #Recicla #juguetes pic.twitter.com/MDNWxzSVxk— Fundació Deixalles (@Deixalles) January 14, 2018
Vivim en una societat de consum ràpid: menjar, roba, mòbils, sabates, mobles… Potser ha arribat el moment de replantejar-nos aquest model i apostar per altres alternatives més duradores, respectuoses amb el nostre entorn i amb les persones.
Varias décadas tiene este viejo secador de pelo (el de la foto, obviamente) de mi madre. ¿Cuántos años duran los que fabrican en la actualidad? #Alargaescencia pic.twitter.com/XAw6tuDsFr
— Neovallense (@Neovallense) December 29, 2017
Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English