22 novembre 2024
spot_img
22 novembre 2024

COP24, una nova oportunitat per al planeta

Els líders mundials es reuneixen a la Cimera del Clima per negociar com combatre el canvi climàtic

Líders polítics, científics, investigadors, activistes i membres de la societat civil de 200 països es reuneixen aquests dies a la COP24, la Conferència sobre el Clima de Nacions Unides que se celebra del 2 al 14 de desembre a Katowice (Polònia).

L’objectiu d’aquesta cimera anual és que els líders mundials puguin debatre mesures per combatre el canvi climàtic. En total, prop de 30.000 persones participaran a la COP24.

A la cimera de Katowice, polítics i científics hauran de trobar fórmules per complir l’Acord de París de 2015, quan els representants de 195 països van acordar limitar a 2ºC l’augment de temperatura global l’any 2100.

Segons els experts, aquest límit en l’escalfament hauria d’evitar que es produeixin danys irreversibles al planeta, tot i que alguns científics i organitzacions mediambientals asseguren que no és suficient.

 

L’Acord de París, a l’espera

Per aturar l’augment de temperatura global, els països haurien de reduir les emissions contaminants provocades per l’activitat humana: fàbriques, transport, explotació de recursos naturals…

El problema de l’Acord de París és que no tots els països estan disposats a adoptar mesures més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient si això suposa reduir els seus beneficis econòmics.

Per exemple, a Polònia (el país amfitrió de la COP24), el carbó encara és la font d’energia més utilitzada malgrat que és un dels combustibles fòssils més contaminants.

I tot i que els Estats Units és el segon país que produeix més emissions contaminants, el president Donald Trump va anunciar que es retirava de l’acord poc després d’accedir al càrrec. Igual que el pròxim president del Brasil, Jair Bolsonaro.

Davant d’aquesta situació de bloqueig, la comunitat científica insisteix que cal actuar amb urgència perquè si no pot ser massa tard per a algunes espècies animals, entorns naturals i fins i tot per a algunes ciutats.

 

Què s’espera dels països a la COP24?

Les conseqüències de l’escalfament global ja són visibles a molts llocs del planeta: des del desglaç dels pols fins a l’escassetat de pluges, passant pel canvi en les migracions dels animals i la disminució de les collites.

Així i tot, la presa de decisions és lenta i les actuacions triguen a arribar. Per això, les ONG i els organismes internacionals com Nacions Unides treballen per conscienciar la població mundial i pressionar els governs perquè actuïn immediatament.

Algunes de les mesures que els països poden aplicar a nivell nacional són optar per energies renovables, canviar les flotes de transport públic per vehicles híbrids no contaminants, promoure el reciclatge entre la població o prohibir els plàstics d’un sol ús, com va fer el Parlament Europeu recentment.

L’Acord de París també preveu que els països més rics, responsables de gran part de la contaminació que afecta el nostre planeta, ajudin els països menys avançats (PMA) a adoptar polítiques més sostenibles.

Per això el Banc Mundial destinarà 200.000 milions de dòlars entre el 2021 i el 2025 per combatre el canvi climàtic. Aquesta inversió suposa un canvi d’estratègia: més que reduir les emissions, el que cal és que les noves generacions comencin a utilitzar tecnologies i sistemes més sostenibles.

Les xarxes socials també s’han mobilitzat per demanar als governs que prenguin les decisions necessàries. La Conferència del Clima és un escenari únic per fer sentir la nostra veu: no hi ha temps a perdre!

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -