17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

Crear art amb matèria viva

L’arquitecte i artista Paul Daly construeix estructures sorprenents a partir de fulles i materials orgànics

Per Judith Vives

Els materials de base són fulles, branquetes, arrels, pells de taronja i altres restes de matèria orgànica. Però en mans de l’arquitecte i artista Paul Daly es converteixen en les peces per construir sorprenents estructures naturals. 

Ara pots veure una mostra d’aquestes originals obres naturals al Museu Can Framis de la Fundació Vila Casas. L’exposició, titulada Living Matter, reuneix una selecció de 17 obres dels últims anys i és la primera exposició individual de l’artista a Barcelona.

Originari de Liverpool (Regne Unit), Daly va quedar fascinat per Barcelona durant la seva primera visita a la ciutat, quan tenia 19 anys. Com a estudiant d’arquitectura, venia per conèixer l’obra de Gaudí i Mies Van der Rohe, i va quedar fascinat per la ciutat en la qual després es va inspirar per crear la seva obra.

La mostra inclou l’obra Rambla (Senescència), amb la qual l’artista va guanyar el Premi d’Escultura 2018 de la Fundació Vila Casas. En aquesta peça, Daly utilitza fulles i filferros per reproduir el popular passeig de les Rambles i la impressió que li va causar passejar per primera vegada entre els seus arbres.

https://www.instagram.com/p/B4RoEEFIlDf/?utm_source=ig_embed

A l’exposició pots veure moltes altres peces de Paul Daly. En la majoria, veuràs com col·loca la matèria orgànica entre dos grans vidres perquè quedi totalment premsada.

 

Matèria orgànica i llum

En el seu procés de creació, Daly es fixa en la matèria orgànica i els seus processos naturals de descomposició. L’artista recull aquests materials en els seus passejos per la Costa Brava o el parc de Montjuïc i després deixa que el temps i els elements actuïn sobre les fulles, branques i restes de menjar.

Quan es troben en diferents estats, Daly utilitza els materials per crear diferents efectes de formes i colors en uns marcs de vidre.

A continuació retroil·lumina les superfícies amb un focus de llum: amb aquest efecte, aconsegueix fer-nos dubtar sobre si les fulles són reals o si són una fotografia.

Aquesta idea va sorgir de forma casual, un dia que Paul Daly va voler dissimular la bombeta d’un llum amb una fulla. D’aquesta manera va descobrir l’efecte al·lucinant que provoca la llum sobre la matèria orgànica i que pots comprovar en l’exposició de Can Framis.

D’aquest procés creatiu neixen uns collages abstractes que destaquen per les seves textures, colors, transparències i fins i tot buits. En aquestes peces la matèria orgànica és protagonista i la llum convida a preguntar-se si són fotos, escultures o quadres pintats.

Informació elaborada en col·laboració amb Fundació Vila Casas

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -