3 desembre 2024
spot_img
3 desembre 2024

Un dia per celebrar els nens

El 2019 va fer 30 anys de la Convenció sobre els Drets del Nen, una llei internacional que defensa els drets dels nens i nenes a tot el món

A tot el món hi ha més de 24 milions de nens i nenes víctimes de la guerra, més de 260 milions que no van a escola i es calcula que 650 milions de nenes i dones han estat víctimes del matrimoni infantil i van ser obligades a casar-se abans dels 18 anys.

Els infants són els més vulnerables a les desigualtats i els conflictes. Per això el 20 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Infància, una jornada per conscienciar sobre la situació dels infants més desfavorits i defensar els drets de la infància a tot arreu.

No és una data escollida a l’atzar: el 20 de novembre del 1959 es va firmar la Declaració dels Drets del Nen i, tres dècades més tard, l’any 1989, es va firmar la Convenció sobre els Drets del Nen (CDN) que aquest any compleix el seu 30 aniversari.

El CDN és una llei internacional ratificada per més de 190 països. Els governs estan obligats a complir la Convenció per protegir els drets dels nens en àmbits com la seguretat, l’educació o l’alimentació.

Unicef és el Fons de les Nacions Unides per a la Infància, una organització que treballa per defensar els drets dels nens i nenes a través de projectes i activitats arreu del món.

 

Pobresa i conflictes: els grans obstacles

Els nens i joves són les víctimes més fràgils de la violència de la guerra. En una situació de conflicte, els nens pateixen dos problemes molt greus: la inseguretat alimentària i la impossibilitat de rebre una educació.

A les zones de guerra, les ciutats queden destruïdes i no hi ha recursos per produir o obtenir aliments. Com a conseqüència, les persones afectades no poden permetre’s una alimentació correcta i en el cas dels nens és encara més greu, perquè poden patir problemes de creixement fins i tot quan són adults.

Als camps de refugiats, les ONG i les organitzacions com Unicef intenten oferir una alimentació i una educació suficients per garantir el seu futur i aconseguir que aquests nois i noies no siguin víctimes de la discriminació.

Els drets dels nens no només estan en perill enmig del conflicte i les zones més pobres. Als països desenvolupats hi ha nens i nenes que també pateixen violència, que no poden expressar-se lliurement i que són víctimes del treball i la prostitució infantils. Per això, protegir els drets dels infants és cosa de tots.

 

Un tractat amb molta història

La primera vegada que els països es van reunir per debatre sobre els drets de la infància va ser fa més de mig segle. L’any 1959, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Declaració dels Drets dels Nens.

Aquesta declaració va ser signada per 78 països i comprenia 10 principis, com el dret dels nens a rebre una educació i a no ser discriminats per cap motiu. No obstant això, amb aquests principis no n’hi havia prou perquè la declaració no era vinculant (els països no estaven obligats a complir-la).

Per això, governs d’arreu del món, ONG i institucions van seguir treballant per preparar un nou text: la Convenció sobre els Drets dels Nens del 1989. Els articles defineixen les responsabilitats dels governs, pares, professors i altres professionals envers els nens.

Aquesta convenció va ser signada per 195 estats i, a diferència de l’anterior, els signants han de comprometre’s a complir els drets de la infància. Avui dia, només hi ha un país que no reconeix la convenció: els Estats Units.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre els Drets dels Infants.

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: DRETS DELS INFANTS.

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -