2 desembre 2023
spot_img
2 desembre 2023

Documentals i pel·lícules per a una societat inclusiva

Et presentem sis produccions que mostren a quines realitats s’enfronten les persones amb discapacitat

El cinema pot fer-nos viatjar, descobrir altres realitats i situacions completament diferents de les que estem acostumats. Les millors pel·lícules són aquelles que traslladen un missatge i serveixen per conscienciar-nos sobre un tema que afecta moltes altres persones i que desconeixíem.

Et proposem una selecció de documentals, pel·lícules i curtmetratges que t’ajudaran a entendre millor com és el dia a dia d’una persona amb discapacitat i els problemes a què ha d’enfrontar-se a causa de les barreres que encara imposa la societat.

Disseny per a tothom

Tothom pot arribar a trobar-se amb molts obstacles al llarg de la vida. No obstant, en el cas de les persones amb discapacitat física o mobilitat reduïda, el disseny pot marcar la diferència.

El paper dels arquitectes és detectar problemes d’accessibilitat i donar-hi solucions per adaptar els edificis a qualsevol persona, siguin quines siguin les seves capacitats. El documental Diseño para todos (2019) de RTVE reflexiona sobre la necessitat d’empatia en el disseny i l’obligació d’aconseguir una arquitectura al servei de les persones.  

La revolució de la discapacitat

El documental Crip Camp: A Disability Revolution (2020) parla d’un revolucionari campament d’estiu que va acollir adolescents amb diferents discapacitats durant les dècades de 1960 i 1970. En aquella època, als Estats Units, les persones amb minusvalidesa eren separades en institucions diferenciades per la seva discapacitat.

La cinta compta amb testimoniatges potents i un toc d’humor que ens permeten comprendre com es va fundar el moviment pels drets de la discapacitat, que va lluitar per la inclusió i la igualtat d’aquest col·lectiu. És una producció de Higher Ground Productions, la productora de Barack i Michelle Obama.

Campeones

La pel·lícula Campeones (2018) és una comèdia dramàtica guanyadora de diversos premis Goya, com el premi al Millor Actor Revelació i el de Millor Pel·lícula. La història explica la vida d’en Marco, un home condemnat a fer serveis comunitaris que ha d’entrenar un equip de bàsquet format per persones amb discapacitat intel·lectual i sense experiència en l’esport. 

La història està inspirada en l’Aderes Burjassot, un equip de bàsquet de persones amb discapacitat intel·lectual que va guanyar dotze campionats d’Espanya entre 1999 i 2014. Amb un toc d’humor i gran sensibilitat, la comèdia mostra la gran diversitat que conformen les persones amb discapacitat intel·lectual i ens ajuda a trencar prejudicis.

Lo incorrecto’

El curtmetratge Lo incorrecto, una nova mirada cap a la discapacitat (2014) convida la gent a posar-se en el lloc de les persones amb discapacitat a partir de situacions absurdes i divertides que amaguen un missatge molt clar.

D’aquesta manera, la cinta intenta canviar la mirada esbiaixada d’algunes persones i fer prendre consciència sobre la situació d’aquest col·lectiu, perquè l’única barrera que existeix és la que provoca la societat.

Cuerdas

Un altre curt que ens ajuda a empatitzar amb les persones amb discapacitat és Cuerdas (2013), guanyador del Goya al Millor Curtmetratge d’Animació el 2014. La producció ens explica la història d’amistat entre dos nens en un orfenat: María, una nena molt extravertida que viu en un orfenat, i Nico, el seu nou company de classe que pateix paràlisi cerebral.

El curtmetratge convida a reflexionar sobre la diversitat funcional a l’aula, posant en relleu el valor de la inclusió i la convivència de tots els nens als col·legis, independentment de les seves capacitats.

Wonder

L’última proposta és Wonder (2017), una pel·lícula que explica la història d’un nen que pateix una estranya deformitat facial. El protagonista ha hagut de sotmetre’s a 27 operacions quirúrgiques diferents per poder-hi veure, parlar o sentir-hi, i no ha anat mai a escola perquè sempre l’han educat des de casa. 

Malgrat tot, arriba el moment d’entrar en una classe amb altres nens i demostrar que, malgrat el seu físic, és un nen com qualsevol altre. El missatge més important d’aquesta història és que cal anar més enllà del que veiem a primera cop d’ull per descobrir que totes les persones, siguin com siguin, tenen qualitats que les fan meravelloses.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -