El president estatunidenc va prometre durant la campanya electoral del 2016 abandonar el pacte pel clima, que considerava perjudicial per a l’economia del país
El Govern dels Estats Units va iniciar fa un mes el procés formal de retirar-se de l’Acord climàtic de París. És el principal pacte per fer front a la crisi climàtica que estableix un pla d’acció mundial per limitar l’escalfament global.
Fins a 185 països hi han donat suport i han presentat plans per retallar les seves emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, com demana l’Acord.
Abandonar l’Acord de París és un procés llarg i complex. Malgrat que Trump va anunciar l’1 de juny del 2017 que volia deixar-lo, els Estats Units n’han de formar part durant almenys tres anys.
Aquest termini va acabar fa un mes i, a principis de novembre, el president dels Estats Units va comunicar a les Nacions Unides la seva decisió formal d’abandonar l’Acord.
La sortida encara es retardarà, i es calcula que el país podria sortir definitivament del pacte el novembre del 2020, just després de les eleccions presidencials als Estats Units. Si els estatunidencs elegeixen un altre president, podrien tornar a formar-ne part.
https://twitter.com/IsmaelAznar/status/1191468207145725952
L’anterior president dels Estats Units, Barack Obama, va afegir el país a l’Acord el 2015. Es va comprometre a retallar entre el 26% i el 28% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle el 2030.
Però durant la seva campanya electoral, Trump va prometre abandonar aquest pacte perquè el considera perjudicial per a l’economia dels Estats Units. La indústria del país ara mateix depèn bastant de les energies fòssils.
Conseqüències per al medi ambient…
“El president Trump va prendre la decisió de retirar-se de l’Acord de París a causa de la càrrega econòmica injusta imposada als treballadors, les empreses i els contribuents estatunidencs”, va defensar el secretari d’Estat, Mike Pompeo.
De fet, durant la campanya electoral del 2016, Trump va arribar a qualificar el canvi climàtic de “faula” inventada per la Xina per frenar el creixement econòmic dels Estats Units.
No obstant, les conseqüències per al medi ambient seran evidents, ja que els Estats Units són el segon país del món que més gasos d’efecte d’hivernacle emet (després de la Xina), segons dades del Centre Comú de Recerca (JRC). En total, és el responsable del 15% de les emissions a nivell global.
A més a més, les emissions de diòxid de carboni als Estats Units van créixer el 3,4% al llarg del 2018, i van arribar al nivell més alt dels últims vuit anys.
[Hilo] #COP25Madrid | Los países que más contaminan el aire son #China y #EEUU, este último, con el 15% de contaminación, en noviembre se retiró del acuerdo de París, plan para coordinar esfuerzos que busca frenar el #CalentamientoGlobal
A #Madrid no asistirá #DonaldTrump pic.twitter.com/RCzzQzJaS1— José F. Cajías Cueto (@radionetpress) December 2, 2019
…i per a la salut
Més del 40% de les persones que viuen als Estats Units —141,1 milions— estan exposades a la contaminació de l’aire. És un risc per a la seva salut, segons va revelar l’informe anual sobre la qualitat de l’aire de l’Associació Estatunidenca del Pulmó.
El document Estats de l’Aire 2019, pren com a referència el període comprès entre els anys 2015 i 2017, els més recents amb dades fiables sobre la qualitat de l’aire.
“L’informe mostra de manera clara una tendència pertorbadora en la qualitat de l’aire després d’anys de progrés: a moltes àrees dels Estats Units, la qualitat de l’aire empitjora”, va dir el president de l’associació, Harold Wimmer.
American Lung Association State of the Air 2019. How healthy is your air? Learn how where you live measures up when it comes to air pollution, smog and soot from the annual report that the American Lung Association released on air pollution across the U.S. https://t.co/iS0yYTdn9T
— Marlene Relja (@MarleneRelja) April 24, 2019
“Encara hi som”
Malgrat la decisió de Trump, als Estats Units hi ha moltes persones i institucions en contra de les seves polítiques mediambientals.
El moviment “We are still in” [Encara hi som] aglutina aquells estats, ciutats i moviments civils que volen que el país es mantingui dins de l’Acord de París i persegueixi els objectius de reducció d’emissions.
Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, ha assistit a la Cimera del Clima de Madrid per desvincular-se de les polítiques climàtiques de Trump.
Pelosi, acompanyada de membres del Senat i del Congrés, ha deixat clar el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic.
https://twitter.com/noticias24/status/1201581800507625473
Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!