18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Dones a la ciència: a quins obstacles s’enfronten?

Existeixen molts obstacles socials, culturals i estructurals que impedeixen a les dones avançar en la seva carrera 

Marie Curie és dels pocs noms que recordem quan pensem en dones que es dediquen a la ciència. Segur que podem esmentar molts més noms de dones models, presentadores, actrius o cantants, abans que matemàtiques, enginyeres, politòlogues o químiques.

Les dones científiques o investigadores acostumen a quedar relegades en un segon pla i els seus descobriments solen passar desapercebuts. Quan una dona decideix començar la seva carrera en el món de la ciència, s’enfronta a una sèrie de dificultats a les quals els homes no han d’enfrontar-se.

En aquesta carrera d’obstacles, les dones s’enfronten a dificultats individuals, socials, estructurals i culturals, tot això amb l’afegit que els seus mèrits passen freqüentment desapercebuts.

Buscar feina o ascendir no és el mateix per a un home o una dona

A dia d’avui, el fet que les dones vulguin fer una carrera professional ambiciosa ja s’ha normalitzat.

No obstant, encara s’espera que les dones compleixin certs rols: quedar-se embarassades i prendre la responsabilitat principal en la cura dels nens. Això dificulta la seva participació en el mercat laboral.

A l’hora de buscar feina, a les dones se’ls penalitza per por que vulguin tenir fills, demanin la baixa de maternitat i s’absentin a la feina. I si ja tenen feina, aquestes tasques dificulten la seva possibilitat d’ascendir de posició i adoptar més responsabilitats.

Obstacles estructurals i polítics

La llei actual no afavoreix la igualtat entre dones i homes que treballen. Per exemple, pel que fa a maternitat, la dona és l’única que obligatòriament ha d’acollir-se a la baixa per maternitat (un mes i mig).

Si la llei obligués a tots dos, pares i mares, a agafar la baixa de maternitat, no serien només les dones les que renunciarien a la seva carrera professional. A més, la feina de criança dels nadons podria repartir-se en els primers mesos.

Un altre dels sistemes per promoure la igualtat és l’ús de quotes: assegurar-nos que totes les posicions tenen un nombre equitatiu de dones i homes equilibraria les desigualtats.

Models feminitzats

Per a moltes noies, les carreres STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) resulten menys atractives… però potser és perquè no se les incentiva a participar-hi.

Per contra, es promocionen un altre tipus de desitjos i professions entre les dones: preocupar-se per la pròpia imatge o cuidar els altres. Per això algunes professions com l’estètica, la infermeria o l’educació estan feminitzades (és a dir, s’hi dediquen moltes més dones que homes).

Per capgirar aquesta situació hem de canviar els models culturals i promoure el paper de les dones a la ciència.

Falta de reconeixement

En les últimes dècades s’han fet grans avanços en matèria d’igualtat i les dones han superat alguns obstacles difícils en el món de la ciència.

No obstant, els seus assoliments no es reconeixen tant com els dels homes. La manca de reconeixement a tota la societat, la falta de suport per part de les institucions i les dinàmiques culturals existents empitjoren la situació.

Finalment, és important tenir en compte que totes les dones s’enfronten a aquest tipus de desigualtats i obstacles, però que aquesta realitat també depèn d’altres factors com la classe social, la raça o l’ètnia, que poden aguditzar encara més els problemes. Per exemple, la majoria de dones que han triomfat a la ciència són blanques i de classe alta.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -