23 abril 2024
spot_img
23 abril 2024

Dones per la biodiversitat

Al llarg de la història, les dones han tingut un paper essencial a l’hora d’estudiar i conservar la biodiversitat

Per Mariona Coiduras

Charles Darwin, James Watson, Francis Crick, Albert Einstein… Durant el transcurs de la història, ens han parlat de grans biòlegs, exploradors i científics. Però, on es troben les dones? No sentien curiositat pel món que les envoltava?

Elles també van treballar en tots aquests àmbits i per sort, cada vegada més es reivindiquen els noms de les dones que van jugar un paper clau en la ciència i en la conservació de la biodiversitat.

Jane Goodall, Josefina Castellví, Àngels Ferrer o Roser Nos són només algunes d’aquestes grans dones. T’animes a descobrir-les?

 

 Jane Goodall, experta en ximpanzés

Als seus quasi 85 anys, Jane Goodall és una de les principals expertes en ximpanzés en l’àmbit mundial.

Primatòloga, etòloga, activista mediambiental i missatgera de la pau de l’ONU, ha passat 55 anys de la seva vida estudiant als ximpanzés salvatges del Parc Nacional de Gombe de Tanzània, així com la manera amb la qual es relacionen amb el que els envolta.

Incansable, actualment Goodall viatja pel món per conscienciar la gent sobre la importància de cuidar el nostre entorn.

Ara Goodall viatja pel món per conscienciar sobre la importància de ser respectuosos amb el nostre entorn (Ana Jiménez)

Lluitant per preservar la biodiversitat 

Jane Goodall no ha estat l’única que ha dedicat la seva vida a l’estudi dels primats. La zoòloga Dian Fossey va jugar un paper importantíssim en estudiar durant més de 20 anys els goril·les de les muntanyes Virunga a Ruanda i la República Democràtica del Congo.

Aquesta zoòloga estatunidenca va arribar a enfrontar-se als caçadors furtius que provocaven l’extinció d’aquest tipus de goril·les.

Fossey va morir assassinada el 1985. Es creu que els enemics que va fer al llarg dels anys per la seva defensa dels animals podrien ser-ne els culpables.

D’altra banda, Biruté Galdikas porta tota una vida dedicada als orangutans de Borneo i és considerada com la principal experta en el comportament d’aquesta espècie.

Galdikas ha desenvolupat una enorme tasca conservacionista a través de l’Orangutan Foundation International, que té com a objectiu salvar de l’extinció els orangutans que encara viuen a Borneo.

Biruté Galdikas porta tota una vida dedicada als orangutans. (Ana Jiménez)

 

La primera dona al comandament d’una base a l’Antàrtida

Pel que respecta al nostre país, un dels noms més interessants és el de Josefina Castellví. Aquesta doctora en biologia marina es convertia l’any 1984 en la primera científica de l’estat espanyol a participar en una expedició internacional a l’Antàrtida.

Castellví va dirigir la Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I a l’illa de Livingstone. Era la primera vegada que una dona dirigia una base al Pol Sud.

Però hi ha altres dones dignes d’esmentar. Àngels Ferrer i Roser Nos també van destacar per ser pioneres en el seu entorn. La primera, per marcar un abans i un després en l’ensenyament de les Ciències Naturals a casa nostra i la segona, per la seva contribució, poc coneguda, a l’ornitologia catalana. 

Rosalind Franklin, que va descobrir la veritable estructura de l’ADN, Jeanne Baret, primera dona en fer la volta al món en vaixell com a naturalista… La llista és llarga i les joves d’avui en dia també poden trobar molts referents científics femenins. 

El passat 8 de març, el Zoo de Barcelona va celebrar el dia de la dona i va enviar un missatge d’igualtat, animant a través de les xarxes a conèixer a totes aquestes grans dones. Reivindicar la seva labor és essencial perquè nois i noies puguin ser el que vulguin el dia de demà.

https://www.instagram.com/p/BuvfcJ7D4E2/?utm_source=ig_web_copy_link

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -